Andrada Fiscutean

Startup-uri în Ucraina: Primăria unui oraş investește în firme și participă activ la dezvoltarea lor

Imagine principala
startup liov

În vestul pro-occidental al Ucrainei, industria IT crește ca din apă, în ciuda violențelor din est. Toată lumea pune osul la dezvoltarea startupurilor: primăria, companiile de outsourcing și sistemul de învățământ.
 

La 300 de kilometri nord de Satu Mare, la Liov, într-o țară stoarsă de energie de războiul cu Rusia care ține deja de trei ani, sectorul IT înflorește și e văzut ca principalul motor al economiei. La fel ca la noi, firmele de outsourcing înseamnă cam 90% din total, însă restul le revine micilor afaceri locale din tehnologie care, cu resurse puține, încearcă să învețe cum să fie competitive pe plan global.

Liovul, un oraș de două ori mai mare decât Cluj-Napoca ce îmbină arhitectura habsburgică cu grandomania din fosta URSS, are peste o sută de firme de outsourcing la care lucrează 20.000 de angajați. Li se adaugă câteva zeci de startupuri și freelancerii, care muncesc pe cont propriu. Numărul informaticienilor crește constant, pentru că, în fiecare an, de pe băncile facultăților tehnice din oraș ies 4.000 de tineri absolvenți.

În 2011, Liovul a decis să facă dezvoltarea IT-ului prioritatea sa numărul unu, iar rezultatele au început să se vadă. Firmele din tehnologie, reunite într-o organizație numită IT Cluster pentru a avea o voce comună, se concentrează pe trei verticale: educația în tehnologie, dezvoltarea unei infrastructuri necesare companiilor IT și promovarea orașului ca loc în care se scrie soft la nivel înalt cu costuri mici. În ultimul an, sectorul IT a crescut cu 20%, iar primăria spune că tinerii inteligenți nu mai vor să plece pe capete din țară, pentru că au suficiente oportunități pe plan local.

La primăria din Liov există persoane angajate special pentru a ajuta sectorul IT să se dezvolte. Autoritățile au ajuns astfel să investească în startupuri ale studenților și să ofere spațiu unde tinerii creativi să muncească și să se întâlnească, schimbând destinația unor fabrici rămase în paragină, pe care nu le mai folosea nimeni.

Firmele din tehnologie, care o duc mult peste medie, se implică în educație: peste 100 de informaticieni merg ca voluntari la școlile din regiune, în special de la sat, pentru a preda programare și a le oferi inclusiv copiilor din familii defavorizate accesul la un învățământ de calitate. La Politehnica din Liov există deja specializările Internet of Things și Inteligență artificială, iar de la anul va fi și una dedicată startupurilor. La fel ca noi, și ucrainenii și-au dat seama că talent tehnic au, dar că au nevoie să-și dezvolte aptitudinile de business dacă vor să lanseze produse IT pe scena globală, să treacă de la „mentalitatea post-sovietică”, așa cum a numit-o Taras Kytsmey, președintele IT Ukraine Association, la cea de tip occidental.

liov

Deocamdată, startupurile din Liov sunt la început:

  • Senstone, un dispozitiv mic care poate fi purtat la mână sau la gât ce transformă vorbirea în text, a adunat 360.000 de dolari prin Kickstarter

  • HelioPulse creează un sistem de oglinzi parabolice care încălzesc apa pentru că prețul gazului a crescut mult anul trecut în Ucraina

  • EdPro vrea să îmbunătățească educația folosind LEGO și ecrane touch

  • Brainify vrea să schimbe sistemul de lucru al agențiilor imobiliare

  • NewWorldStamp are câteva sute de clienți care vor semnături mai frumoase la email.

În toamnă, Liovul pregătește una dintre cele mai mari conferințe din estul Europei dedicate startupurilor, IT Arena, la care organizatorii așteaptă peste 2.000 de participanți. Pe scenă vor urca 40 de speakeri din lumea întreagă, se vor organiza 10 workshopuri și peste 100 de startupuri vor învăța să facă business. Conferința va avea loc în perioada 29 septembrie - 1 octombrie și se va încheia cu Festivalul Futureland, care îmbină muzica electronică cu tehnologia.

Liovul atrage informaticieni din regiune, dar și din estul țării, care fug de război. Orașul e considerat sigur și pro-European, iar afacerile din tehnologie se dezvoltă în ritm alert. 98% dintre clienții companiilor de IT sunt din străinătate, în special din Europa și din Statele Unite ale Americii.

De la Liov până la războiul din estul țării sunt peste o mie de kilometri. Primăria spune că știe ce are de făcut pentru a crește sectorul informatic. Andriy Moskalenko, consultantul consiliului local pe probleme de dezvoltare, cere un singur lucru de la Guvern: „Nu ne întrerupeți”. În ciuda conflictului cu Rusia, programatorii de aici au livrat mereu la timp proiectele, fără nicio sincopă.

Parallax

Vizualizari
759
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri