Răzvan Tătaru

80 de școli și grădinițe românești, renovate cu investiții de peste 8 milioane EUR

Infografic al programului de renovare de școli

80 de școli și grădinițe au fost modernizate și echipate de-a lungul a patru ani, printr-un program de renovare a școlilor și grădinițelor din mediul rural, potrivit unui comunicat transmis, marți, StartupCafe.ro.

Programul de renovare a școlilor din mediul rural a început în anul 2020 și a fost lansat de Asociația BookLand. În perioada 2020-2022, au fost renovate 68 de școli și grădinițe.

În 2023, asociația și-a propus să mai renoveze 8 instituții din județele Alba, Bihor, Covasna, Dâmbovița, Harghita, Sălaj, Satu Mare și Timiș. Între timp, au mai fost renovate încă 4 școli și grădinițe din județele Teleorman, Olt și Buzău.

În plus, au fost continuate construcțiile părăsite (Negulești – jud Bacău, Răchitașu – jud. Vrancea, Băsești – jud. Maramureș, Rași – jud. Ialomița) și a fost construit de la zero un corp de clădire cu săli de clasă pentru școala renovată în comuna Săndulești (jud. Cluj) și încă unul la școala renovată din comuna Sulița (jud. Botoșani). Cel din comuna Sulița găzduiește acum o sală de sport cu vestiar și grupuri sanitare, un laborator de informatică, un laborator de științe și o magazie de lemne.  

Toate acestea au fost posibile printr-un parteneriat public-privat, care a adus laolaltă peste 700 de companii, autorități locale, comunități rurale, punând în legătură toți acești actori pentru a asigura resursele necesare și a le gestiona într-un mod cât mai eficient.

Companiile au asigurat peste 80% din valoarea totală a investițiilor necesare pentru renovarea școlilor rurale, contribuind cu sponsorizări în bani și materiale de construcții. Din cele peste 15 milioane lei atrase de asociație în primele trei trimestre, mai bine de 60% reprezintă contribuții în materialele de construcții, diferența de 40% fiind reprezentată de sponsorizările în bani făcute de partenerii Asociației, respectiv contribuția financiară a Primăriilor locale.

ONG-ul se pregătește de construcția primului Campus Preuniversitar Profesional în sistem Dual, care va fi deschis în 2025, în județul Argeș, pentru aproximativ 300 elevi din mediul rural.

Aceasta va asigura toate ciclurile de învățământ: primar, gimnazial, liceal și postliceal (profesional), funcționând ca o școală privată, dar 100% gratuită, cu o programă comparabilă cu cea din campusurile occidentale, urmând a fi dotat cu toate spațiile și facilitățile necesare: bibliotecă, laboratoare, ateliere de lucru, sală de spectacole, facilități sportive, amfiteatru în aer liber, spații de relaxare, mini-fermă de animale, cantină, brutărie, spălătorie, livadă, grădină de legume și solar.

Liceenii vor putea face practică plătită în întreprinderile sociale deschise în Campus, precum și în cadrul companiilor private, urmând ca, după finalizarea studiilor și obținerea certificării, să poată accesa oportunitățile de angajare asigurate de partenerii economici.

Investiția în acest campus este estimată la peste 5 milioane EUR, iar experiența dobândită în acest proiect amplu va sta la baza implementării unei rețele naționale de centre educaționale profesionale în mediul rural.

Parallax

Vizualizari
90
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri