Răzvan Tătaru

REPORTAJ FOTO La pas în centrul Bucureștiului - Antreprenori locali, prezenți în prima zi a târgului Mezanin Market

Inele cu flori uscate, în rășină

Palatul Universul, din zona Cișmigiu, găzduiește de a lungul a trei weekend-uri Mezanin Market, un târg de cadouri de primăvară, în interiorul unei cafenele. StartupCafe.ro a fost prezentă în prima zi a târgului de cadouri și a discutat cu câțiva antreprenori locali despre afacerile lor în pragul sărbătorilor de Valentine’s Day și Dragobete.

În weekend-ul care tocmai a trecut, precum și în weekend-urile de 24-25 februarie și 2-3 martie 2024, spațiul din spatele cafenelei Beans and Dots, din Palatul Universul, a fost și va fi ocupat de afaceri locale, care au pregătit de-a lungul anului cadouri realizate manual sau produse artizanale pentru vânzare.

În jur de ora 11:30, oră la care StartupCafe.ro a ajuns la locație, cafeneaua nu era foarte aglomerată, iar primii oameni au început să intre în spațiul rezervat afacerilor locale. În aer, plutea mirosul de cafea, alături de muzică ușoară, comercială, iar antreprenorii intrau în vorbă cu potențialii cumpărători.

Unii dintre ei au venit ca în a doua acasă, căci nu era prima dată când au fost prezenți la un eveniment Mezanin Market, iar alții deja aveau în plan unde să meargă mai departe. Asociația Antrepriza Culturală, care promovează și încurajează antreprenorii locali și artiștii independenți, organizează târguri Mezanin Market de 6 ani deja, în preajma sărbătorilor.

Mărțișoare de lemn și flori în rășină

Prima „oprire” din cadrul Mezanin Market a fost la standul GemStore/LemnArte, care are bijuterii realizate manual și mărțișoare din lemn. Această afacere a venit pentru prima dată weekend-ul acesta la Mezanin Market și am aflat câteva lucruri despre procesul de realizare al mărțișoarelor:

„Toate produsele sunt realizate manual. Doar mașinăria taie formele, iar pictatul, lăcuitul, acoperitul cu rășină și cu lac se face apoi manual”

Mărțișoare de lemn

Foto: StartupCafe.ro

Mărțișoarele variază în modele și în preț, între 15 și 25 lei, în funcție de mărime, iar cerceii lucrați manual costă de la 30 lei în sus. Carmen Gherghe, artizan de meserie, se află în spatele acestei afaceri locale, care stă și lucrează tot timpul anului la bijuteriile din lemn și din oțel. Această afacere va mai fi prezentă și în următoarele două weekend-uri ale Mezanin Market.

Cercei handmade

Următorul stand la care am mers este cel de la Handmade with Love, afacere locală care se ocupă în principal cu inele, coliere și cercei handmade. Prețurile variază între 75 și 110 lei dar, din păcate, standul nu va mai fi ocupat și în weekend-urile următoare de afacere. Acestea pot fi găsite, totuși, pe site, pe Facebook și pe Instagram.

Ne-am mai oprit și la Artistic Flames, o afacere cu lumânări artizanale din ceară de soia, care îmbibau zona cu un parfum delicat. Afacerea este a două prietene, Andra și Ioana, care experimentează cu arome inedite pentru lumânări și tablete parfumate. Prețurile încep de la 15 lei, pentru lumânările mici în borcane, și ajung până la 80 în funcție de mărime, modele și tehnici.

Lumânări parfumate handmade

Am trecut și pe la Diana Crăciunescu, creatoarea de bijuterii care operează magazinul UnStrop.ro, o afacere care constă în bijuterii și accesorii realizate manual, din lemn, rășină și flori uscate.

„Am început cu bijuteriile în formă de picătură și apoi am trecut la cercei, ca apoi să trec la flori întregi, uscate 3D în forma lor naturală, în nisip de silicat gel, proces diferit față de colegele de breaslă, care au de obicei petale presate. Acestea își păstrează forma lor naturală, ieșită în relief, iar culoarea vibrantă este naturală. Rășina pe care o folosesc pentru acoperirea florilor este transparentă. Mai am cercei cu puf de păpădie și cu alge de la Vama Veche”, a spus Diana pentru StartupCafe.ro.

Cercei din rășină și flori uscate

Foto: StartupCafe.ro

Prețurile încep de la 30 lei și ajung la 250-270 lei în funcție de floare și de tipul de accesoriu.

„Totdeauna sunt flori noi și întotdeauna ceva nou la care mă gândesc cum să pun prețul” – Diana.

O noutate cu care a venit UnStrop la acest târg, care nu ține de zona de bijuterii, este Cititorul, un accesoriu de lectură.

Cititorul, un accesoriu pentru lectură

„Este un accesoriu din lemn cu o bucată de piele pe deasupra, în care se pune degetul mare, iar apoi cartea poate fi ținută deschisă cu o singură mână.”

Afacerea a început în anul 2020, cu o pauză până în 2022 din cauza pandemiei, iar din 2023 a început să fie prezentă la târgurile de profil. UnStrop va fi prezentă și în următoarele două ediții ale Mezanin Market și la alte târguri de cadouri.

Coliere și ac de păr cu flori uscate, în rășină

Cosmetice artizanale și lavandă în (aproape) orice

După ceva timp, am ajuns la standul Panseea, afacere locală care se ocupă cu produse cosmetice artizanale, realizate manual. Afacerea a început din inițiativa lui Emil Zorilă și a surorii lui, care au vrut să creeze cosmetice care să nu afecteze pielea, fără substanțe chimice și cu ingrediente naturale.

Săpunuri handmade

Afacerea locală constă în săpunuri parfumate, produse de skincare, de păr și de corp, toate realizate manual de către Emil. Acestea au termen de valabilitate între 3 și 6 luni, iar prețurile încep de la 25 lei și ajung până la aproximativ 150 lei.

Ultima oprire a fost la standul Lavandă Oltenița, unde, după cum spune chiar numele, am putut vedea o mulțime de produse din lavandă, de la buchete la săculeți parfumați, ulei esențial roll-on, balsam de buze la tratamente de păr și odorizante auto, printre altele.

Produse din lavandă, cultură din Oltenița

Foto: StartupCafe.ro

Acestea sunt făcute din lavandă de cultură din Oltenița, județul Călărași, iar prețurile variază între 15 și 40 lei.

Aceștia au fost doar câțiva dintre antreprenorii prezenți în prima zi de Mezanin Market din cele 35 de afaceri locale prezente în primul weekend, potrivit organizatorilor.

Rămâne de văzut cine va mai fi prezent în următoarele săptămâni. În total, circa 70 de afaceri locale și artiști independenți vor fi ocupat spațiul din interiorul cafenelei de la Palatul Universul până la finalul târgului, susțin organizatorii.

  • Informația pe scurt, mai jos:
View this post on Instagram

A post shared by StartupCafe.ro (@startupcafe.ro)

Parallax

Vizualizari
903
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri