Claudiu Zamfir

Omul de afaceri Nicolae Șerban cumpără o fermă din județul Vaslui, la prețul de 1,5 milioane EUR

Nicolae Serban

Compania agricolă românească Grup Șerban Holding, controlată de omul de afaceri Nicolae Șerban (50 de ani), cumpără firma Fyn Invest Danmark, care exploatează aproximativ 800 de hectare de teren, în proprietate sau în arendă, în județul Vaslui, la o valoare totală a tranzacției de 1,5 milioane de euro.

În urma acestei achiziții, Grup Șerban Holding ajunge să exploateze aproximativ 13.300 de hectare de teren arabil - a informat compania românească, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

„Această achiziție se înscrie în strategia pe termen lung a Grup Șerban Holding de a își consolida poziția în rândul jucătorilor semnificativi de pe piața agricolă din România. În fiecare tranzacție pe care o realizăm, ne propunem ca pe lângă extinderea operațiunilor, dezvoltarea extensivă, să transferăm cunoștințele noastre de organizare în fermă, iar la nivel de tehnologie și implementare de practici regenerative, know-how-ul deținut, pentru a continua dezvoltarea afacerii noastre, dar nu oricum, ci ca o dezvoltare sustenabilă în armonie cu mediul și societatea”, a declarat Nicolae Șerban (foto), președintele Consiliului de Administrație al Grup Șerban Holding.

Ferma nou-achiziționată include, pe lângă terenul agricol ce poate fi cultivat, spații cuprinzătoare și adecvate pentru  depozitare și logistică. Terenul agricol este cultivat cu grâu din sezonul de toamnă 2022 pe aproximativ 370 de hectare, iar culturi de primăvară, precum floarea soarelui și sorg, cultivate pe restul suprafeței. Odată cu această achizițiese estimează o creștere totală a producției pentru Grup Șerban Holding cu aproximativ 10%, luând în considerare atât componenta extensivă, cât și factorii intensivi generați de calitatea terenurilor exploatate și sinergiile ce se realizează.

Grup Șerban Holding spune că „practică o agricultură regenerativă prin utilizarea tehnologiei fără perturbare a solului prin procesare (no-till), o caracteristică de bază a agriculturii sustenabile”.

Beneficiile pe termen lung ale acestei tehnologii includ reducerea costurilor de combustibil și a timpului de lucru cu până la 50%, creșterea producției cu până la 10%, conservarea calității solului, păstrarea apei în sol, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin descompunerea aerobă a materialului biologic.

Grup Șerban Holding: 100 milioane de lei pentru investiții în agricultură, în 2023

În 2023, Grup Șerban Holding susține că a alocat un buget de aproximativ 100 de milioane de lei pentru investiții în extinderea suprafețelor exploatate și irigate și consolidarea acestora, precum și în intrarea pe noi segmente de business. Un exemplu în acest sens îl reprezintă achiziționarea și dezvoltarea unei ferme de bovine pentru carne din rasa Angus. Pentru următorii ani aceasta reprezintă o piață cu un potențial ridicat de dezvoltare. De asemenea, compania are în vedere și intrarea pe piața ouălor de găină crescută la sol, considerând că majoritatea ouălor din România provine de la găini crescute în baterii sau voliere.

În acest an, Grup Șerban Holding vizează și realizarea de investiții în construirea unor depozite frigorifice cu capacitatea de depozitare de aproximativ 15.000 de tone. Pentru susținerea planului de investiții compania utilizează surse tradiționale de finanțare, precum fonduri europene, fonduri proprii, credite bancare, dar are în vedere și atragerea de fonduri prin mecanismele pieței de capital.  

În 2022, Grup Șerban Holding a înregistrat la nivel consolidat o cifră de afaceri de 534,4 milioane de lei, o creștere cu 11% față de 2021, EBITDA de 67,9 milioane de lei, +27% și un profit net de 33,8 milioane de lei, o apreciere cu 10% față de anul 2021. Acțiunile Grup Șerban Holding sunt listate pe piața AeRO a Bursei de Valori București începând cu data de 28 februarie 2022 și se tranzacționează sub simbolul GSH. În prezent, compania are o capitalizare de piață de aproximativ 285 milioane de lei.

Grup Șerban Holding este un grup de firme cu capital românesc ce și-a început activitatea în Onești, județul bacău, în anul 1994. Structura grupului este integrată și are următoarele domenii de activitate: agricultură, comerț cu cereale, plante oleaginoase și legume, creșterea păsărilor, panificație, patiserie-cofetărie, alimentație publică (lanț propriu de magazine – Băcăniile Șerban), distribuție și transport.

Parallax

Vizualizari
770
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri