Adi Iacob

Cluj: Afaceri la Electric Castle. Cum un festival adună în jurul său zeci de antreprenori pentru câteva zile

Electric Castle Bontida

Peste 232.000 de oameni au trecut pe la Bonțida în cele 5 zile de Electric Castle. Cum festivalierii trebuie cazați, hrăniți și hidratați, sătenii din Bonțida se transformă în antreprenori pe termen scurt. Nu doar localnicii încearcă să câștige un ban de pe urma festivalului, ci și antreprenori ambulanți își găsesc locul pe straduțele care duc spre castel.

De la porumb fier, kurtos kalacs, langoși și bauturi răcoritoare până la curse dus-întors la Cluj și tatuaje temporare, antreprenorii încearcă să-și rotunjească economiile. 

Cazare: loc de cort sau cameră în Bonțida

Dacă la primele ediții era ușor să găsești o gazdă la Bonțida, în ultimii ani trebuie să-ți planifici cât mai din timp șederea. Prețurile variază de la câțiva zeci de lei pe zi pentru un loc de cort, până la câteva sute de lei pe zi pentru o cameră în Bonțida, în funcție de cât de aproape este locația de festival și de condițiile oferite.

Unii preferă să fie în poarta festivalului, iar alții doresc mai multă liniște si aleg să stea mai departe. Loc este pentru toată lumea, dar dacă vrei să ai de unde alege e bine să te apuci de căutat din timp.

În cei 9 ani de Electric Castle au apărut chiar și mai multe grupuri de Facebook în care localnicii întâlnesc festivalieri care caută cazare. Unul dintre cele mai mari astfel de grupuri are puțin peste 11.000 de membri.

Mâncare și hidratare la EC

După câteva reprize pe la scenele Electric Castle ai nevoie să și mănânci. În acest an, în festival, au fost organizate 3 zone de tip "food court", în care s-au instalat food-truck-uri și standuri cu mâncare. 

În principal găseai cam orice, pentru toate gusturile. Prețurile nu diferă prea mult de ce poți găsi în orice zonă turistică din țară. Spre exemplu, prețul pentru o porție de paste începea de la 18 de lei, pentru un burger de la 20 de lei până la peste 40, o porție de mici cu pâine și muștar tot cam 20 și ceva de lei, iar pe o quesadilla am plătit aproximativ 40 de lei. 

Dacă nu erai mulțumit de ce poți găsi în festival, pe străzile din jurul castelului s-a format o adevărată zonă comercială. Oamenii și-au deschis terase temporare cu mâncare gătită, în stil "împinge tava", standuri cu cafea și înghețată, langoși, kurtos și porumb fiert. 

Spre exemplu, un hotdog costa 8 lei, 100 de grame de cartofi tot cam 8 lei, un mic era în jur de 7 lei, iar o cafea începea de la 7-8 lei și ajungea până la 15-20 de lei. În mare, cu vreo 50 de lei mâncai o masă completă cu ciorbă și felul doi.

Bineînțeles că și hidratatarea este foarte importantă, mai ales că anul acesta a plouat foarte puțin la Bonțida.O bere a fost 17 lei. O sticlă de apă de la barul din festival costa 8 lei, dar puteai să mai mergi puțin până la supermarketul tot din cadrul Electric Castle, unde o apă era 0,99 lei. 

Prețul pentru limonadă era de 10 lei, în timp ce un smoothie era în jur de 15 lei la unul din barurile din festival. 

Peste 50.000 de litri de apă au fost consumați în festival, iar înghețata a fost pentru prima oară în topul produselor vândute, potrivit organizatorilor Electric Castle.

Transportul la castel

Ca în fiecare an, organizatorii eu pus la dispoziția festivalierilor autobuze care duceau la Cluj. Costul pentru o cursă era de 25 de lei.

O altă variantă ca să ajungi din Cluj în Bonțida era cu taxi-ul sau aplicațiile de ridesharing. Aici prețul varia în principal de momentul zilei și cât de aglomerat era drumul spre sat între 100 și 170 de lei. 

Alții au ales varianta Bla Bla Car, unde localnici sau festivalieri care au fost desemnați șoferii grupului postau curse spre castel. Aici prețurile variau de la 0 lei dacă dădeai peste un grup de amici puși pe distracție cu un loc liber în mașină, la 30 de lei pentru cei care și-au pus mașina la treabă în timpul festivalului.

Alte idei de afaceri de la festival

La Bonțida am mai observat idei de afaceri precum:

  • comercianți de haine
  • tatuaje temporare
  • stand de trimis vederi
  • stand de făcut poze
  • stand exclusiv pentru vinuri
  • închiriere de baterii externe (powerbank)
     
Parallax

Vizualizari
620
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri