Claudiu Zamfir

Fermieri LAPAR: Cum este posibil ca jumătate din 1500 lei să dea 375 lei, la formula de calcul a ajutoarelor anti-secetă 2022?

Thumbnail

O serie întreagă de fermieri români sunt nemulțumiți de modul în care Guvernul a decis să împartă ajutoarele în valoare de 365,6 milione de lei pentru agricultorii afectați de seceta din toamna anului 2021, iar acum  federația LAPAR explică formula de calcul prin care guvernanții au stabilit un sprijin mai mic pentru beneficiari.

Vorbim despre schema de sprijin decisă de Guvern prin Ordonanța de Urgență nr. 157/17.11.2022, pentru producătorii agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2021, ce au fost afectate de seceta pedologică extremă.

Schema cu o alocare totală de 365.638.260 lei aproximativ 250.000 de hectare, lucrate de  16.740 de beneficiari. Ordonanța prevede acordarea sumei de 1500 lei pe hectarul afectat de secetă, proporțional cu gradul de calamitate, ceea ce este o măsură corectă, pentru că nu toți cei afectați de secetă au suferit pierderi totale.

Potrivit producătorilor agricoli asociați în federația LAPAR, „teoretic, un fermier care în toamna anului 2021 a însămânțat 5 hectare de grâu și nu a recoltat nimic, adică grad de calamitate 100%, poate primi ajutor din partea statului, sub forma unui grant, suma de 7500,00 lei (tabelul 2)”.

Practic, însă, dacă seceta i-a distrus jumătate din producție, producătorul agricol va primi 1875 lei pentru toate cele 5 hectare calamitate în proporție de 50% (tabelul 2)” - spun fermierii LAPAR.

„Probabil și în matematică există principiul "politically correct". Cum este posibil așa ceva? Probabil este o greșeală de redactare undeva pentru că dorința Guvernului a fost exprimată clar: dăm 1500,00 lei per hectar, fermierilor afectati de seceta pedologica extremă,  proporțional cu gradul de calamitate suferit de fermieri. Nu este nicio greșeală de redactare din partea Guvernului. Păi și atunci? Cum este posibil ca 50% din 1500 să dea 375? Simplu! Se dă o ordonanță prin care se stabilește modul de calcul și apoi, se face trimitere la procesul-verbal de calamitate întocmit de Comisia de Evaluare și care, conform metodologiei stabilite prin Ordin de Ministru, stabilește suprafața calamitată ca fiind suprafața cultivată, înmulțită cu procentul de calamitate. Deci, în cazul nostru, suprafața calamitată rezultată, este de 2,5 ha din cele 5 ha cultivate, la un procent de calamitate de 50% (tabelul 1)! Apoi, la cele 2,5 hectare se aplică din nou gradul de calamitare de 50% și rezultă suprafața de 1,25 hectare (din cele 5 cultivate inițial) care apoi se înmulțește cu suma de 1500 lei și obținem suma totală de 1875 lei pe care fermierul o poate primi cu titlu de despăgubire (tabelul 2)!  ” - spune LAPAR.

tabelul 1 lapar
tabelul 2

Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania - LAPAR este o federatie la nivel national, constituita prin asocierea asociatiilor profesionale teritoriale, din agricultura si a producatorilor.

O serie întreagă de fermieri au protestat față de modul în care Guvernul și Ministerul Agriculturii au stabilit să împartă aceste ajutoare. Ei se plâng că banii merg doar la fermele afectate de seceta din toamna lui 2021, deși exploatațiile au fost calamitate și primăvara.

----

Parallax

Vizualizari
1303
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri