Denisa Crăciun

Studiu: Startup-urile europene care dețin brevete și mărci comerciale au șanse mai mari la finanțare. Situația în România

startup

Startup-urile europene care dețin brevete și mărci comerciale au de 10 ori mai multe șanse să obțină finanțare, potrivit unui studiu care mai arată care este situația în România.

În medie, 29% dintre startup-urile europene au înregistrat drepturi de proprietate intelectuală, cu diferențe importante între domenii, potrivit unui studiu al Oficiului European de Brevete (OEB) și al Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO).

Sectorul cu cea mai mare prezență a drepturilor de proprietate intelectuală este biotehnologia, jumătate dintre startup-uri utilizând brevete sau mărci înregistrate

România este una dintre țările în care se remarcă firmele nou înființate în domeniul biotehnologiei: 69% dintre acestea au solicitat un brevet european sau o marcă comercială.

Pe locul al doilea sunt cele relaționate de sectorul guvernamental și militar, astfel că 50% dintre acestea aplică pentru orice drept de proprietate intelectuală, iar pe locul al treilea se situează startup-urile din domeniul sănătății și resurse naturale (38%).

studiu

La nivel european, după biotehnologie, sunt și alte domenii în care drepturile de proprietate intelectuală sunt utilizate intensiv:

  • știință și inginerie (cu 25% dintre utilizatori de brevete și 38% dintre utilizatori de mărci comerciale);
  • sănătate (20% dintre utilizatori de brevete și 40% dintre utilizatori de mărci comerciale);
  • industria prelucrătoare (20% dintre utilizatori de brevete și 36% dintre utilizatori de mărci comerciale).

Studiul de astăzi arată că 27% dintre startup-urile analizate au solicitat o marcă comercială, mai mult decât orice alt drept de proprietate intelectuală. Acesta este motivul pentru care sprijinul pe care îl putem oferi este atât de important, nu numai pentru a face primul pas și a-și înregistra dreptul de proprietate intelectuală - și în acest sens, Fondul pentru IMM-uri al Comisiei Europene, implementat de EUIPO împreună cu oficiile naționale și regionale de proprietate intelectuală din UE, este relevant - ci și mai departe, prin inițiative precum evaluarea proprietății intelectuale și aplicarea scanării proprietății intelectuale. Cu toate acestea, constatăm că Europa este în urma altor regiuni ale lumii în ceea ce privește finanțarea startup-urilor și trebuie să ne intensificăm eforturile pentru a consolida proprietatea intelectuală ca instrument de acces la finanțare, creștere și dezvoltare durabilă pentru companiile din UE, în special pentru IMM-uri, astfel încât startup-urile inovatoare să poată prospera”, a spus Directorul executiv al Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală, João Negrão.

Deținerea dreptului de proprietate intelectuală în alte țări

Finlanda și Franța au cel mai mare procent de startup-uri care au depus un dosar de proprietate intelectuală, respectiv 42%.

De cealaltă parte, România arată o mare posibilitate de creștere în această privință, întrucât 21% din startup-urile sale au depus un dosar de drepturi de proprietate intelectuală, situându-se cu un punct sub media Uniunii Europene (29%).

În condițiile în care țara va înregistra o creștere de 12 ori mai mare a volumului de tranzacții cu capital de risc între 2017 și 2022, potrivit raportului HTW 2022 Romanian Venture Report, drepturile de proprietate intelectuală reprezintă o oportunitate de a profita de acest trend.

Între timp, startup-urile cu sediul în Germania (40%), Austria (40%), Italia (39%), Norvegia (37%), Suedia (34%), Danemarca (34%), Elveția (32%) și Cehia (31%) solicită, în medie, mai multe drepturi de proprietate intelectuală.

Deținerea de brevete și mărci europene are și avantajul unei rate de obținere a finanțării în fază incipientă de peste cinci ori mai mare decât cea a drepturilor de proprietate intelectuală naționale (de 6,1 ori mai mare pentru mărci și de 5,3 ori pentru brevete), mai arată raportul.

Conform studiului, startup-urile ”deep tech” întâmpină provocări când dezvoltă tehnologii revoluționare, pentru că necesită investiții mari și termene de execuție lungi. Astfel de startup-uri pot beneficia în special de brevete și mărci comerciale pentru a atrage investitori „răbdători”.

Parallax

Vizualizari
486
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri