Redacția StartupCafe.ro

Meta, dată în judecată de zeci de state americane pentru funcții care afectează tinerii

Meta-logo

Meta Platforms, companie din spatele unor rețele sociale populare precum Facebook și Instagram, a fost dată în judecată în SUA de un grup de 42 de procurori generali, din cauza unor funcţii folosite și de copii şi adolescenţi care ar crea dependență, conform CNBC, citat de News.ro. 

Meta se confruntă acum cu multiple procese pe această problemă, în mai multe comitate.

Procurorii generali din 33 de state au intentat un proces federal împotriva Meta în Districtul de Nord al Californiei, în timp ce alţi 9 depun plângeri în propriile state, potrivit unui comunicat de presă al procurorului general din New York, Letitia James.

Printre statele care au intentat procesul federal se numără California, Colorado, Louisiana, Nebraska, New York, Carolina de Sud, Washington şi Wisconsin. Nu este prima dată când un grup de procurori generali fac echipă pentru a da în judecată Meta.

În 2020, 48 de state şi teritorii au dat în judecată compania pe motive antitrust, alături de o plângere separată din partea Comisiei Federale pentru Comerţ.

Meta a conceput produsele Facebook şi Instagram pentru a ține utilizatorii tineri pe ele mai mult timp şi pentru a reveni în mod repetat, susţin procurorii.

Potrivit plângerii federale, Meta a făcut acest lucru prin proiectarea algoritmilor săi, prin numeroase alerte, notificări şi aşa-numitul scroll infinit în feedurile platformelor. 

Compania include, de asemenea, funcţii despre care procurorii susţin că au un impact negativ asupra sănătăţii mintale a adolescenţilor prin comparaţie socială sau prin promovarea dismorfiei corporale, cum ar fi ”like-uri” sau filtre foto.

Procesul federal acuză Meta și că a încălcat Legea privind protecţia confidenţialităţii online a copiilor (COPPA) prin colectarea de date personale despre utilizatorii sub 13 ani fără consimţământul părinţilor.

Meta era conştientă de efectele negative pe care designul său le-ar putea avea asupra utilizatorilor tineri, susţin procurorii.

„Deşi Meta a negat şi a minimizat în mod public aceste efecte dăunătoare, nu poate invoca în mod credibil ignoranţa. Documentele Meta arată că este conştientă că produsele sale sunt dăunătoare pentru utilizatorii tineri. Într-adevăr, studiile interne pe care Meta le-a comandat – şi le-a păstrat private până când au fost divulgate de un denunţător – dezvăluie că Meta ştie de ani de zile despre aceste daune asociate cu timpul petrecut de utilizatorii tineri pe platformele sale”, a scris biroul lui James într-un comunicat de presă.

Un fost angajat al Facebook, Frances Haugen, a stârnit un scandal în rândul parlamentarilor şi al părinţilor, în 2021, după ce a făcut publice documente interne ale Meta, și a dezvăluit cercetările făcute de companie asupra produselor sale.

Un set de documente despre impactul Instagram asupra adolescenţilor a constatat că „32% dintre adolescente au spus că atunci când se simt rău pentru felul în care arată, Instagram le face să se simtă și mai rău”, a relatat The Wall Street Journal înainte ca Haugen să-şi facă cunoscută identitatea.

În urma articolului, Instagram a spus că lucrează la modalităţi prin care să protejeze utilizatorii de subiecte negative.

Parallax

Vizualizari
142
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.586
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.91

publishing: 3.1

expertise: 0.07

rating: 1.586

Articole publicate : 897
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri