Claudiu Zamfir

Compania NuScale, care vrea să instaleze în România reactoare nucleare mici (SMR), își concediază peste un sfert dintre angajați

reactor smr nuscale

Compania americană NuScale Power, care urmează să instaleze în România reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni (SMR) în cadrul unui proiect inovator, a anunțat, luni, că își va concedia 28% din personal, pentru a reduce din costuri.

Firma de tehnologie va renunța astfel la 154 de angajați full-time, urmând să le facă plăți compensatorii de 3 milioane de dolari în primul trimestru al anului 2024.

Disponibilizările de personal împreună cu alte măsuri de reducere a costurilor vor aduce companiei economii estimate la 50-60 de milioane de dolari într-un an.

NuScale Power spune că, prin aceste măsuri, își concentrează resursele în „zone strategice cheie”, pentru trecerea de la faza de cercetare-dezvoltare la comercializare a soluțiilor sale bazate pe reactoare modulare mici.

„Tehnologia noastră SMR de vârf, care a primit aprobări de reglementările în domeniul nuclear, în SUA, este deja cu mulți ani înaintea concurenței. În acest moment, comercializarea tehnologiei noastre SMR este obiectivul nostru cheie, care include implementarea și producția pe termen scurt” - a declarat președintele și directorul (CEO)  NuScale, John Hopkins, într-un comunicat.

Proiectul reactoarelor nucleare mici de la Doicești, județul Dâmbovița

România, prin intermediul companiei de proiect RoPower, fondată de Nuclearelectrica și Nova Power & Gas (parte a grupului E-Infra), este prima țară din Europa, care își propune să implementeze tehnologia SMR a NuScale, cu o centrală cu 6 module și o capacitate instalată de 462 MW (77 MW/modul), potrivit HotNews.

Centrala ar urma să fie pusă în funcțiune la finalul acestui deceniu, laa Doicești, județul Dâmbovița.

În prezent, RoPower și NuScale realizează prima fază a studiului de proiectare și inginerie (FEED), care constă într-o serie de activități și studii de inginerie și proiectare, analize tehnice ale amplasamentului, activități de licențiere și autorizare, estimarea calendarului și a costurilor.

Costurile pentru proiectul din România și calendarul detaliat pentru proiectul din România vor fi stabilite în urma finalizării studiului FEED faza 1.

Pe 27 iunie 2022, in cadrul summitului G7, președintele SUA, Joe Biden, a anunțat alocarea unui grant în valoare de 14 milioane de dolari pentru studiul preliminar de inginerie și proiectare (FEED) din România.

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) a aprobat, în august 2023, documentul Bază de Autorizare (Licensing Basis Document - LBD) pentru centrala NuScale. Acesta stabilește cerințele de autorizare, documentele de reglementare, codurile și standardele aplicabile, atât naționale, cât și internaționale, precum și caracteristicile proiectului.

Centrala de la Doicești ar fi al doilea proiect inițiat cu mini-reactoare NuScale, după cel din piața-mamă, care, între timp, a fost anulat. Pe 8 noiembrie 2023, NuScale a anunțat  anularea proiectului inovator privind construirea reactoarelor modulare mici în Idaho, SUA, fiind invocată creșterea cu 53% a costurilor. Proiectul din SUA prevedea instalarea a 6 reactoare mici, la Laboratorul Naţional Idaho din SUA până în anul 2030. Centrala era proiectată la 462 MW, dar NuScale a convenit sistarea proiectului, împreună cu o alianță de servicii energetice municipale.

Ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, susține în continuare proiectul de la Doicești și consideră că astfel România are șanse să devină prima țară, la nivel mondial, care implemntează sistemul SMR NuScale.

„Avem această ambiție de a fi primii din lume care au reactoare modulare de mici dimensiuni. Între-adevăr această tehnologie NuScale, probabil ați citit știrile, a avut o ezitare - să-i spunem - în parcursul ei. Este o ezitare comercială, proiectul din Statele Unite a fost finanțat într-un mod complex de zeci de companii de utilități, dar tehnologia în sine rămâne singura din lume certificată de NRC, cel mai strict reglementator din lume la nivel mondial. Și avem toate șansele chiar să beneficiem de pe urma faptului că proiectul din Idaho nu se va mai face. Pentru că putem negocia cu Departamentul de Energie din Statele Unite să preluăm o parte din ingineria și din elementele dezvoltate acolo și chiar să accelerăm, să fim în 2029 - de ce nu? - prima țară din lume care are un reactor de mici dimensiuni”, a spus Burduja, citat de HotNews.

NuScale susține că, în prezent, rămâne singurul furnizor de tehnologie și producător de reactoare nucleare modulare mici care a obținut aprobare de reglementare în SUA și afirmă că este pregătit pentru implementare comercială a tehnologiei sale.

 

Parallax

Vizualizari
9942
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri