Claudiu Zamfir

Consiliul Concurenței a autorizat achiziția fabricii Automecanica Mediaș de către colosul german Rheinmetall

vehicul militar dreamstime_.jpg

Omul de afaceri medieșean Nick  Știrban (55 de ani) vinde majoritar fabrica Automecanica Mediaș SRL către colosul german Rheinmetall, un lider mondial al industriei de armament și vehicule grele, iar acum Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția.

Astfel, Rheinmetall Landsysteme GmbH preia 72,5% din Automecanica Mediaș SRL și subsidiara acesteia, Atelierele Speciale Autocamioane Mediaș SRL. Suma tranzacției nu a fost dezvăluită.

În urma analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că „această tranzacție nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa romȃnească sau pe o parte substanţială a acesteia și că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal”.

Rheinmetall Landsysteme GmbH, Germania, face parte din grupul Rheinmetall, grup tehnologic integrat, care dezvoltă și comercializează componente, sisteme și servicii pentru industria de securitate și cea civilă.

Automecanica Mediaș SRL este un producător de componente din oțel pentru semiremorci de transport greu, containere speciale, oțelării și confecții metalice, scări metalice interioare și exterioare, asamblare structuri metalice finale, suprastructuri auto, precum și proiectare personalizată și producție de piese și componente din oțel, oțel inoxidabil și aluminiu.

Tranzacția vine după ce guvernul român a atribuit grupului german contracte de achiziții în valoare de 328 milioane de euro pentru apărarea aeriană.

Camioane montate, remorci și alte vehicule speciale dezvoltate și produse de Automecanica măresc și completează gama existentă de camioane militare Rheinmetall, un domeniu în care Rheinmetall MAN Military Vehicles (RMMV) este o forță majoră pe piețele mondiale.

Privind în perspectivă, șasiurile sistemelor antiaeriene aparținând armatei române urmează să fie întreținute și modernizate inclusiv aici.

Într-un comunicat din februarie 2024, Rheinmetall spunea că fabrica de la Mediaș este gata să joace un rol-cheie în menținerea pregătirii operaționale a vehiculelor de luptă construite în Occident și folosite în Ucraina, precum și în asigurarea suportului logistic.

Prin prezența sa în România, Rheinmetall susține că vor fi reduși timpii de răspuns pe lanțuri de aprovizionare pentru forțele dislocate pe flancul estic al NATO. În regiune, gigantul german mai are fabrici în Ungaria și Lituania. De asemenea, compania din Düsseldorf (vestul Germaniei) mai deține fabrici în Germania, Austria, SUA, Canada, Australia, Marea Britanie, Olanda.

Parallax

Vizualizari
119
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri