Claudiu Zamfir

A apărut declarația pe proprie răspundere a angajatorului, pentru zilele libere acordate angajaților cu copii, când se închid școlile

Thumbnail

În Monitorul Oficial de marți au apărut modelele pentru declarația pe proprie răspundere a angajatorului și lista de angajați pe care trebuie să le completeze firmele care acordă zile libere plătite angajaților cu copii, atunci când se închid școlile în situații speciale.

Cele două formulare au fost aprobate prin Ordinul 346/2020, al președintelui Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), publicat în Monitorul Oficial 265 din 31 martie 2020, partea I.

Thumbnail

Clic pentru a extinde imaginea

Angajatorul care are obligația să acorde zile libere trebuie să completeze și să trimită la agențiile județene de ocupare a forței de muncă, din subordinea ANOFM, documentele.

Acordarea de zile libere pentru părinții cu copii înscriși în învățământ a fost introdusă prin Legea 19/2020, adoptată de Parlament. Legea a fost modificată de Guvern prin OUG 217/2020 și, mai nou, prin OUG 32/2020.  De asemenea, Guvernul a dat anterior și o Hotărâre care reglementează anumite aspecte ale aplicării facilității pentru părinți.

Au dreptul la zile libere plătite părinții cu copii înscriși în învățământ cu vârste de până în 12 ani sau cu copii până în 18 ani cu dizabilități. O altă condiție este ca jobul respectiv să nu permită munca la domiciliu sau telemunca.

Măsura este valabilă pentru părinții cu copii la școală, grădiniță, creșă.

Pentru fiecare zi liberă, angajatorul acordă părintelui o indemnizație în cuantum de 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Indemnizația este asimilată veniturilor din salarii și supusă impozitării și plății contribuțiilor, conform Codului Fiscal.

Pe anul 2020, câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 este de 5.429 lei.

Ulterior, angajatorul își recuperează banii de la stat, din Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale (procedura cu restul actelor necesare, aici).

LISTA categoriilor de angajați cărora patronul le poate refuza zilele libere

Separat, prin ordonanța de urgență 30/2020, s-au adus unele modificări și Legii 19/2020, prin care s-a instituit dreptul la zile libere pentru părinți.

Astfel, lista de angajați care au nevoie de acordul angajatorului cuprinde:

 • angajații din sistemul energetic național,
 • din unitățile operative de la sectoarele nucleare,
 • din unitățile de foc continuu,
 • din unitățile sanitare și de asistență sociale,
 • din telecomunicații,
 • din radioul și televiziunea publice,
 • anagajții din transportul pe căile ferate,
 • angajații din trasportul urban,
 • angajații din salubritatea localităților,
 • comerț alimentar,
 • producție medicamente și echipamente sanitare,
 • distribuție carburanți.

În plus, prin Legea 19/2020, și în restul cazurilor angajatorul poate dispune munca la domiciliu sau telemunca, dacă jobul respectiv permite acest sistem de lucru.

De asemenea, pentru personalul care nu poate beneficia de zilele libere acordate în condițiile Legii nr. 19/2020 se prevede acordarea unor stimulente financiare la același nivel cu indemnizația prevăzută pentru perioada zilelor libere.

Parallax

Vizualizari
15820
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri