Claudiu Zamfir

Patronii, obligați să dea liber angajaților cu copii mici când se închid creșele

Thumbnail

Firmele din România vor fi obligate să acorde zile libere plătite și angajaților care au copii înscriși la creșă, pe perioada în care aceste unități se închid prin măsuri speciale, potrivit unei ordonanțe de urgență a Guvernului, prezentate vineri de ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

Pentru că, din punct de vedere juridic, creșele nu sunt unități de învățământ, ele nefiind beneficiare ale prevederii pe care ministrul Educației a anunțat-o și anume închiderea unităților de învățământ pe perioada epidemiei, prin ordonanța de urgență de aseară am introdus și creșele printre acele unități în care se suspendă activitatea, pentru ca și părinții cu copii la creșă să poată beneficia de cadrul legal astăzi în vigoare, care permite unui părinte să rămână acasă îngrijindu-și copilul, beneficiind de o indemnizație”, a spus ea.

Astfel, unul dintre cei doi părinți cu copii la creșă poate beneficia de zile libere plătite pe perioada în care creșele sunt închise prin măsuri speciale dispuse de autorități.

Acordarea de zile libere pentru părinții cu copii înscriși în învățământ a fost introdusă prin Legea 19/2020, adoptată de Parlament. Legea a fost modificată de Guvern prin OUG 217/2020 și, mai nou, prin această a doua ordonanță de urgență adoptată joi de Executiv. De asemenea, Guvernul a dat anterior și o Hotărâre care reglementează anumite aspecte ale aplicării facilității pentru părinți.

Au dreptul la zile libere plătite părinții cu copii înscriși în învățământ cu vârste de până în 12 ani sau cu copii până în 18 ani cu dizabilități. O altă condiție este ca jobul respectiv să nu permită munca la domiciliu sau telemunca.

Pentru fiecare zi liberă, angajatorul acordă părintelui o indemnizație în cuantum de 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Indemnizația este asimilată veniturilor din salarii și supusă impozitării și plății contribuțiilor, conform Codului Fiscal.

Pe anul 2020, câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 este de 5.429 lei.

Ulterior, angajatorul își recuperează banii de la stat, din Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale (procedura aici).

LISTA categoriilor de angajați cărora patronul le poate refuza zilele libere

Separat, prin ordonanța de urgență 30/2020, publicată sâmbăta trecută în Monitorul Oficial, s-au adus unele modificări și Legii 19/2020, prin care s-a instituit dreptul la zile libere pentru părinți.

OUG completează și domeniile în care zilele libere pot fi acordate numai cu acordul angajatorului.

Astfel noua listă de angajați care au nevoie de acordul angajatorului cuprinde:

  • angajații din sistemul energetic național,
  • din unitățile operative de la sectoarele nucleare,
  • din unitățile de foc continuu,
  • din unitățile sanitare și de asistență sociale,
  • din telecomunicații,
  • din radioul și televiziunea publice,
  • anagajții din transportul pe căile ferate,
  • angajații din trasportul urban,
  • angajații din salubritatea localităților,
  • comerț alimentar,
  • producție medicamente și echipamente sanitare,
  • distribuție carburanți.

În plus, prin Legea 19/2020, și în restul cazurilor angajatorul poate dispune munca la domiciliu sau telemunca, dacă jobul respectiv permite acest sistem de lucru.

De asemenea, pentru personalul care nu poate beneficia de zilele libere acordate în condițiile Legii nr. 19/2020 se prevede acordarea unor stimulente financiare la același nivel cu indemnizația prevăzută pentru perioada zilelor libere.

-----

Citește și:

Parallax

Vizualizari
7962
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri