Ovidiu D. Popica

Ordonanța 30 privind șomajul tehnic plătit de la stat e în Monitorul Oficial

Thumbnail

Textul Ordonanței 30/2020 care reglementează cum va subvenționa statul șomajul tehnic de 75% din salariul mediu brut pe 2020 pentru salariații trimiși acasă din cauza crizei coronavirus e publicat în Monitorul Oficial 321 din 21 marie 2020.

Ce prevede Ordonanța 30/2020

Pentru perioada suspendării contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului, în cazul întreruperii temporare a activităţii, indemnizația de care beneficiază salariații va fi suportată din bugetul asigurărilor pentru șomaj.

Nivelul indemnizației va fi de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat plătit din fondul de salarii, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea nr. 6/2020 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

De aceste prevederi urmează să beneficieze salariații angajatorilor care îndeplinesc una din următoarele condiții:

a) întrerup activitatea total sau parțial în baza deciziilor emise de autoritățile publice competente potrivit legii, pe perioada stării de urgență decretate și dețin Certificatul de situații de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, prevăzut la art. 12 din Decretul Președintelui României nr. 195/2020. Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri eliberează certificatul de situații de urgență conform metodologiei aprobată prin ordin.

b) reduc activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19 și nu au capacitatea financiară de a achita plata tuturor salariilor angajaților lor. Angajatorii pot beneficia de plata indemnizației prevăzută pentru cel mult 75% dintre angajații care au contracte individuale de muncă active la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe.

  • pentru angajatorii menționați la litera b) plata se va realiza în baza unei declarații pe propria răspundere; 

  • din declarația pe propria răspundere trebuie să reiasă că angajatorul înregistrează o diminuare a încasărilor din luna anterioară depunerii declarației pe propria răspundere, cu un procent de minimum 25% față de media încasărilor din perioada ianuarie – februarie 2020 și că nu are capacitate financiară pentru a plăti toți angajații.

Parallax

Vizualizari
87723
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Mihai
Oanea
Din declarația pe propria răspundere trebuie să reiasă că angajatorul înregistrează o diminuare a încasărilor din luna anterioară depunerii declarației pe propria răspundere, cu un procent de minimum 25% față de media încasărilor din perioada ianuarie – februarie 2020 și că nu are capacitate financiară pentru a plăti toți angajații.
Asta este textul legislativ.
Eu pot in 03.2020 sa incasez mai mult decat media din lunile 01,02.2020, dar daca am facut plati de toti acesti bani catre furnizori poate chiar si mai mult, de unde sa platesc angajatii? Conteaza numai incasarile? Dar cu creantele ce facem ? Nu mai platim furnizorii la care am ajuns cu creantele la scadenta? Si eu ca angajator ce fac ? Nu dau oamenii afara ,ca este antisocial,le platesc darile la stat fiind in somaj tehnic, angajatii stau acasa, nu produc nimic si angajatorul are dreptul sa plateasca ca nu se incadreaza in cerinta de mai sus din textul legislativ.
poza de profil
Valentin
Savu
Buna ziua,
Daca salariatul a fost obligat de autoritati sa intre in izolare la domiciliu din cauza COVIT-19, cum se procedeaza?
poza de profil
Valentin
Savu
Buna ziua,
Daca salariatul a fost obligat de autoritati sa intre in izolare la domiciliu din cauza COVIT-19, cum se procedeaza?
poza de profil
Ionela
Alexandru
Bună seara, sunt un srl cu cod CAEN 4742 fiind administrator și asociat unic și angajat doar contabila cu o oră pe săptămână, eu având drept să stau la vanzare iar situația actuala mi a afectat singura sursă de venit din care trăiesc cu familia. Intrebarea mea este eu am drept la ajutorul de șomaj tehnic?
Multumesc anticipat

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri