Denisa Crăciun

UE amendează gigantul american care deține brandurile Oreo, Milka și altele cu peste 337 milioane EUR

UE

Compania americană care deține brandurile Oreo, Toblerone, Milka, 7Days și altele a primit o amendă de 337,5 milioane EUR de la Comisia Europeană, pentru că a încălcat normele UE privind concurența.

Compania Mondelez International a încălcat normele UE în materie de concurență în perioada 2006-2020, „prin implicarea în acorduri anticoncurențiale sau în practici concertate care vizează restricționarea comerțului transfrontalier cu diverse produse din ciocolată, biscuiți și cafea și prin abuzarea poziției sale dominante pe anumite piețe naționale pentru vânzarea de tablete de ciocolată”, a anunțat, joi, Comisia Europeană. 

 „Prețurile la alimente diferă de la un stat membru la altul. Comerțul care trece peste frontierele statelor membre în cadrul pieței interne poate reduce prețurile și poate spori disponibilitatea produselor pentru consumatori. Acest lucru este deosebit de important în perioadele cu inflație ridicată. În decizia de astăzi, constatăm că Mondelēz a limitat în mod ilegal vânzările transfrontaliere în întreaga UE. Mondelēz a făcut acest lucru pentru a menține prețuri mai mari la produsele sale, în detrimentul consumatorilor. Prin urmare, am amendat Mondelēz cu 337,5 milioane de euro”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședinta executivă responsabilă cu politica în domeniul concurenței.

Mondelez „s-a angajat în 22 de acorduri anticoncurențiale sau practici concertate”, încălcând articolul 101 din Tratatul privind funcțioarea UE (TFUE), potrivit anchetei Comisiei.

Concret, compania ar fi:

  • Limitat teritoriile sau clienții către care 7 comercianți en-gros puteau revinde produsele Mondelez. Un acord prevedea ca unul dintre clienții companiei să aplice prețuri mai mari pentru exporturi comparativ cu vânzările interne. Aceste acorduri și practici concertate au avut loc între 2012 și 2019 și au acoperit toate piețele din UE.
  • Împiedicat 10 distribuitori din anumite state membre UE să răspundă solicitărilor de vânzare din partea clienților aflați în alte state membre, fără acordul său. Aceste acorduri și practici au avut loc între 2006 și 2020 și au acoperit, de asemenea, toate piețele din UE.

Totodată, Comisia a constat că între 2015 și 2019, compania americană a încălcat articolul 102 din TFUE. Compania ar fi:

  • refuzat să aprovizioneze un comerciant din Germania, pentru a preveni revânzarea produselor de ciocolată (tabletă) în Austria, Belgia, Bulgaria și România, unde prețurile erau mai mari.
  • întrerupt aprovizionarea cu produse de ciocolată sub formă de tabletă în Țările de Jos, pentru a preveni importul acestora în Belgia, unde Mondelez vindea aceste produse la prețuri mai mari.

Mondelez, cu sediul în SUA, este unul dintre cei mai mari producători de produse din ciocolată și biscuiți din lume. Din portofoliul său au făcut parte mărci de cafea precum Jacobs și, în prezent, portofoliul include branduri precum Milka, Oreo, Toblerone, TUC și altele.

Parallax

Vizualizari
604
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri