CZ

ANAF: 5 condiții pe care trebuie să le îndeplinească firmele pentru a beneficia de scutirile fiscale cand opteaza mai repede pentru TVA Split

Thumbnail

Firmele plătitoare de TVA care optează pentru plata defalcată (TVASplit) în perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2017 vor beneficia de facilități fiscale în anumite condiții, spune Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), care vine cu explicații.

Reamintim că Guvernul a decis insituirea sistemului TVA Split, prin care firmele plătitoare de TVA vor fi obligate să-și deschidă separat cont pentru TVA, de la 1 decembrie 2018. Firmele care vor opta pentru adoptarea anticipată a sistemului, de la 1 octombrie 2018, vor beneficia de facilități fiscale.

Măsura decisă de Guvern a fost dur criticată de cei mai mulți reprzentanți ai mediului de afaceri, printre care și cei a patronilor cu firme mici și mijlocii (IMM).  

Explicațiile ANAF:

Contribuabilii care optează pentru aplicarea mecanismului de plată defalcată a TVA în perioada 1 octombrie – 31 decembrie vor beneficia de o serie de facilități fiscale, printre care anularea penalităților de întârziere aferente obligațiilor fiscale aferente obligațiilor fiscale principale reprezentând TVA, restante la 30 septembrie.

Pentru a beneficia de această facilitate fiscală, contribuabilii trebuie să îndeplinească o serie de condiţii, astfel cum sunt reglementate la art. 24 din Ordonanţa Guvernului nr. 23/2017, respectiv:

  • a) obligaţiile fiscale principale reprezentând TVA, restante la data de 30 septembrie 2017, inclusiv, precum şi cele stabilite prin decizii de impunere comunicate până la data de 30 septembrie 2017, cu termen de plată după această dată, se sting până la data de 21 decembrie 2017, inclusiv;

 

  • b) dobânzile aferente obligaţiilor fiscale prevăzute la lit. a) stabilite prin decizii comunicate până la data stingerii obligaţiilor fiscale principale, se sting până la data de 21 decembrie 2017, inclusiv;

 

  • c) obligaţiile fiscale principale reprezentând TVA cu termene de plată cuprinse între data de 1 octombrie 2017 şi 21 decembrie 2017, inclusiv, se sting până la data de 21 decembrie 2017, inclusiv;

 

  • d) să aibă depuse toate declaraţiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, până la data de 31 decembrie 2017;

 

  • e) să depună notificarea privind opţiunea de plata defalcată a TVA, la organul fiscal central, până cel târziu la data de 31 decembrie 2017, inclusiv, sub sancţiunea decăderii.

De asemenea, în cazul în care contribuabilii care optează pentru plata defalcată a TVA au în derulare eşalonări la plată, inclusiv pentru TVA, aceştia pot beneficia de anularea la plată a penalităţilor de întârziere. Această facilitate se acordă numai daca sunt indeplinite atât condiţiile mai sus prezentate, cât şi celelalte condiţii pentru menţinerea eşalonărilor la plată.

Astfel, în situaţia în care un contribuabili are eşalonare la plată pentru mai multe tipuri de obligaţii fiscale, inclusiv pentru TVA, dacă respectă conditiile mai sus prezentate, acesta poate beneficia de anularea la plata a penalităţilor aferente TVA-ului, dar trebuie să-şi menţină valabilitatea eşalonării la plată pentru celelalte obligatii.

Efectele opțiunii privind plata defalcată a TVA:

  • amânarea la plată a penalităților de întârziere. În baza notificării depuse pentru opţiunea de plată defalcată a TVA, organul fiscal va emite şi comunica o decizie de amanare la plată, în vederea anulării, a penalităţilor de întarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentând TVA, prin care se va individualiza cuantumul penaliţărilor de întârziere ce fac obiectul acestor facilităţi fiscale.
  • executarea silită nu nu începe sau se suspendă pentru penalitățile de întârziere amânate la plată;

Citește mai multe despre TVA Split:

Parallax

Vizualizari
2797
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri