CZ

TVA Split: Firme mici și mari, împotriva măsurii

Thumbnail

Introducerea sistemului de plată defalcată a TVA nu este o măsură folositoare şi nici oportună pentru economie consideră 98% din firmele chestionate într-un studiu realizat de Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR), o organizație de paroni și manageri români și străini cu investiții în România.

În cadrul studiului, realizat în septembrie 2017, au răspuns aproximativ 400 de companii cu o cifră de afaceri cumulată de peste 173 de miliarde de RON pe an. Dintre respondenți, 20% sunt companii cu cifră de afaceri de peste 100 de milioane de RON anual, iar 80% sunt firme mici - suține CDR.

Rezultatele studiului CDR:

  • Mai mult de jumătate dintre respondenți au estimat că ar avea nevoie de mai mult de 3 luni pentru a implementa noul sistem și că acesta va produce dificultăți majore în structura raportărilor în cadrul grupului.
  • 9 din 10 companii consideră că măsura va avea un impact mic sau nesemnificativ în combaterea evaziunii fiscale în domeniul în care își desfășoară activitatea.
  • 98% dintre companiile care au răspuns cred că introducerea sistemului de plată defalcată a TVA nu este o măsură folositoare şi nici oportună pentru economie.

CDR afirmă că ”plata defalcată a TVA trebuie să fie opțională, să se aplice doar în relațiile dintre persoane juridice şi companiile aflate în insolvenţă şi faliment, iar cei care optează pentru acest sistem să primească stimulente, similar cu sistemul pe cale să fie introdus în Polonia”.

De asemenea, managerii și antreprenorii reuniți în CDR consideră că ”alte decizii în privința sistemului de plată a TVA-ului nu pot fi luate mai devreme de 1-2 ani de funcţionare, fără realizarea unor analize de impact și cost beneficiu”.

În context, CDR își exprimă ”încă o dată disponibilitatea la dialog pentru a ajuta autoritățile să identifice cele mai bune soluții pentru combaterea și reducerea evaziunii fiscale din România”.

Reamintim că, prin ordonanța 23/2017, sistemul TVA split a început să se aplice opțional de la 1 octombrie 2017.

În schimb, premierul Mihai Tudose a declarat că ordonanța se va modifica astfel încât TVA split să se aplice obligatoriu doar la anumite firme.

Parallax

Vizualizari
440
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri