CZ

3 decizii importante pentru firme: TVA Split, contribuții la part-time și acciza la benzină

Thumbnail

Senatul a luat, marți, decizii referitor la 3 măsuri importante pentru firme și populație, adoptate și puse deja în aplicare de Guvern: plata defalcată a TVA, majorarea contribuțiilor sociale la contractele de muncă part-time și supraacciza la carburanți.

Senatul este primul for sesizat, Camera Deputaților fiind decizională.

1. TVA Split - întoarsă la Comisia de buget

Senatorii au decis să trimită înapoi la Comisia de buget-finanțe a Senatului ordonanța 23/2017, privind introducerea plății defalcate a TVA, precum și raportul cu amendamente emis de această comisie.

Liderul senatorilor PSD (putere) a cerut Comisiei de buget ca în următoarea săptămână să discute cu Ministerul Finanţelor Publice despre TVA Split, însă a precizat că parlamentarii susțin deciziile Guvernului. "Termenul este de o săptămână, pentru că nu vreau să se facă speculaţii în legătură cu susţinerea de către Guvern sau de către majoritatea care susţine Guvernul în legătură cu o asemenea măsură aflată în programul de guvernare", a susţinut senatorul Şerban Nicolae, citat de News.ro.

Reamintim că în 26 septembrie Comisia de buget din Senat a propus, prin raportul său,  ca plata defalcată a TVA să se aplice din 2018 doar firmelor care fac contracte cu statul, iar pentru restul firmelor plătitoare de TVA sistemul Split obligatoriu să se amâne până la 1 ianuarie 2019.

În schimb, Guvernul Tudose pare să dea înapoi în privinșa intorducerii TVA Split obligatoriu. Split TVA se va aplica doar la firmele de stat, in faliment sau in insolventa, a declarat luni seara Mihai Tudose, intr-o interventie telefonica la Realitatea TV. Intrebat daca va renunta la Split TVA, Tudose a afirmat ca “raspunsul este la mijloc” si ca “vom nuanta”. Masura “va fi aplicata firmelor de stat, care sunt in insolventa sau in faliment”, a spus premierul, la Realitatea TV, potrivit HotNews.

Decizia din Senat și declarațiile premierului ar putea da speranțe firmelor care, în marea lor majoritate, s-au plâns de sistemul plății defalcate a TVA.

Între timp, de la 1 octombrie 2017 a început aplicarea opțională a sistemului TVA split.

2. CAS și CASS majorate la contractele de muncă part-time

Senatul a respins marți ordonanţa de Guvern privind introducerea pentru angajatori a obligaţiei de a plăti contribuții sociale şi de sănătate la nivelul salariului minim brut pentru salariaţii cu contracte part-time cu salarii sub nivelul minimului.

Taxarea suplimentară a muncii part-time a început însă să se aplice de la veniurile lunii august 2017.

Salariul minim brut pe țară este de 1.450 de lei în anul 2017. Cota contribuției de asigurări sociale pentru condiții normale de muncă este de 15,8% pentru contribuția datorată de angajator. Contribuția de asigurări sociale de sănătate este de 5,2% pentru partea datorată de angajator.

Decizia Senatului nu este definitivă. Camera Deptaților este forul decizional.

3. Supraacciza la carburanți rămâne în vigoare

Senatul a aprobat ordonanța Guvernului 25/2017 prin care s-a introdus supraacciza de 32 de bani la motorină și benzină, o măsură care crește costurile cu transportul suporate de firme și de populație. 

Comisia de buget-finanţe din Senat dăduse un raport care prevedea eliminarea supraaccizei, dar acest raport a fost respins în plenul Senatului, cu 57 de voturi "împotrivă" şi 37 de voturi "pentru" - potrivit News.ro.

Parallax

Vizualizari
1099
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri