Claudiu Zamfir

Taxe zero pe salariul minim: Nu se înțeleg miniștrii

Thumbnail

Guvernanții au promis în programul de guvernare că încep un program-pilot de eliminare a taxelor pe salariul minim, dar după 8 luni de guvernare nu au reușit să se înțeleagă asupra unei astfel de decizii: ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, se ceartă de la distanță cu ministrul Economiei, Claudiu Năsui, pe tema aceasta.

Ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, care este de la PNL, a spus, într-o conferință, marți, că nici măcar nu există un proiect de act normativ pentru eliminarea taxelor pe cuantumul salariului minim, nici măcar sub formă de proiect-pilot, aplicabil doar într-un domeniu.  

„E o măsură pe care mi-e greu să cred că o putem aplica, la acest moment. Vorbeam de consolidare fiscală, de acoperirea cheltuielilor pe care le avem. Dacă venim cu această măsură, o să avem o mare și o gravă problemă bugetară. Fie și proiect pilot, mi-e greu să cred că odată ce deschidem Cutia Pandorei vom mai putea opri după aceea generalizarea unui asemenea proiect pentru că odată ce ai creat o categorie care nu plătește taxe, toate celelalte categorii vor dori să fie în aceeași situație” - a spus, de dimineață, Vîlceanu, care abia a fost numit ministru de Finanțe.

Proiectul de elimnare a taxelor pe valoarea salariului minim fusese propus de partenerii de guvernare de la USR PLUS. Ministrul Economiei, Claudiu Năasui, principalul promotor al acestei măsuri, a ieșit spre seară, cu o reacție critică la declarațiile lui Vîlceanu.

„Când e vorba să lăsăm bani românilor care muncesc, e o problemă bugetară. Dar când e vorba să dăm 50 de miliarde de lei la programe care au mers întotdeauna către baroni locali și firme de partid, nu mai e problemă de buget sau deficit?

România nu e săracă, e sărăcită. Oare cutia Pandorei nu se deschide și atunci când înființăm noi agenții de stat, noi bănci de stat, mii de noi posturi la stat, sporuri ridicole și, evident, noi pensionari speciali? Românii care vor salarii mai mari din munca lor nu cer niciun privilegiu. Ei cer o normalitate, să nu le mai luăm jumătate din salariu ca să plătim tot felul de privilegii pentru cei conectați politic” - a replicat Năsui, ministrul Economiei, de la USR PLUS.

Cu ocazia asta, Năsui a criticat o serie de măsuri inișiate de colegii liberali, în guvern, cum este programul Anghel Saligny, care este de fapt o continuare a vechiului program PNDL, prin care administrația locală primește bani de la bugetul de stat pentru diverse lucrări.

El s-a referit acum și la intențiile Ministerului Finanțelor de a iniția dezvoltarea unei noi bpnci de stat - o bancă de dezvoltare care să intermedieze investiții în economie, inclusiv cu fonduri europene, un mai vechi proiect al fostului ministru PSD al Finanțelor și al Fondurilor UE, Eugen Teodorovici.

În tot acest timp, antreprenorii și salariații așteaptă să se hotărască, până la urmă, Guvernul dacă își aplică sau nu programul de guvernare cu care a fost învestit în Parlament.

Parallax

Vizualizari
819
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri