Claudiu Zamfir

Taxele la un salariu net de 1.000 EUR: Patronii români suportă mai mult decât ungurii (consultanți)

Thumbnail

Patronii din România sunt nevoiți să suporte impozite și contribuții sociale mai mari decât cei din Ungaria, la un salariu net de 1.000 de euro acordat unui angajat, potrivit unei analize transmise, luni, publicației StartupCafe.ro de către o companie regională de consultanță.

Accace România a calculat costurile pentru condițiile standard de angajare pe scenariul unui salariu net de 1.000 euro în 18 țări europene.

În România, la un salariu de 1.000 de euro net acordat unui angajat pentru munca prestată, angajatorul mai suportă în plus 747 de euro, impozit pe venit și contribuții sociale care merg la bugetul de stat, pensii și sănătate. Astfel, costul total al unui salariu de 1000 euro net este de 1.747 de lei, în România.

Thumbnail

România se află la nivelul Bosniei sau Estoniei în privința taxării salariului, conform analizei Accace.

În state mai bogate decât România, cum sunt Norvegia și Portugalia, taxele pe un salariu net de 1.000 de euro sunt mai mici decât la noi, ajungând pe la 700 euro. De precizat totuși că, de exemplu, în cazul Norvegiei, deși nu există un salariu minim pe economie statutar, generalizat, salariile pleacă de la valori înalte, negociate colectiv pe fiecare ramură. De asemenea, sistemul de impozitare este unul progresiv, iar un câștig de 1.000 net de euro pe lună este mic pentru standardele norvegiene.

Și la vecinii noștri din UE taxele sunt mai mici la un salariu net de 1.000 de euro: circa 532 de euro în Bulgaria și 699 de euro în Ungaria, conform analizei Accace.

În Polonia, taxele pe un salariu de 1.000 euro net ajung la 676 de euro suplimentar, în Cehia la 621 de euro, iar în Slovacia la 788 de euro. Cipru figurează cu cele mai mici taxe din cadrul UE dintre țările analizate: 290 de euro în plus, la un salariu net de 1.000 de euro.

În schimb, în Turcia, țară din afara UE, la fiecare salariu net de 1000 euro oferit angajaților, patronii plătesc un plus de circa 800 euro statului.

Specialiștii Accace au făcut aceste calcule pentru condițiile standard de angajare pe scenariul unui salariu net de 1000 euro la normă întreagă, fără tichete de masă, pentru un salariat fără copii în întreținere, excluzând toate beneficiile excepționale.

Impozit pe venit și contribuții sociale - situația pe țări

Thumbnail

Când vine vorba de impozitul pe venit, Turcia, Polonia și Estonia sunt țările cu cele mai mari valori per angajat. Companiile românești, pe de altă parte, achită un impozit pe venit de 10%.

Contribuțiile sociale, asigurări de sănătate și pensii datorate de companie vs angajat:

Thumbnail

 
Există și deduceri suplimentare, însă acestea se aplică doar în anumite țări, mai remarcă Accace România.

De exemplu, în Cipru există  Fondul de coeziune, Fondul de disponibilizare și Fondul de formare industrială - toate fiind incluse în contribuțiile angajatorului. De asemenea, se poate aplica Fondul de vacanță, în funcție de angajator.

În Norvegia se aplică deducerea minimă standard (dobânda la împrumuturi), sau în Ucraina – taxa militară, care este considerată în continuare ca fiind temporară în conformitate cu legile în vigoare, însă în prezent nu există informații cu privire la momentul în care aceasta va fi anulată.

Pe de altă parte, costul real al unui angajat nu se rezumă doar la salariu și beneficii. Include recrutare, impozite, asigurări, bonusuri de performanță, beneficii de pensionare sau beneficii care țin de specificul țării și al industriei în care activează angajatorul.  

Toate acestea sunt detalii prioritare pentru orice angajator care își construiește bugetul, fie că este vorba de un anteprenor pentru care controlul costurilor este esențial, sau o companie solidă, care are în vedere extinderea pe alte piețe - consideră consultanții Accace.

----

Citește și:

 

Parallax

Vizualizari
4135
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri