Redacția StartupCafe.ro

Studiu: 73% dintre firmele românești se așteaptă să plătească în 2023 mai multe taxe și impozite

taxe 2023

73% dintre firmele românești se așteaptă să plătească în 2023 mai multe taxe și impozite, precum impozitul pe profit, TVA, taxe locale, alte impozite directe sau indirecte, comparativ cu anii anteriori, arată un studiu.

De cealaltă parte, 27% dintre firme consideră că nu va fi cazul ca anul acesta să plătească mai multe taxe și impozite, potrivit unui studiu EY România referitor la impactul reglementărilor fiscale recente de care sunt nevoite companiile românești să țină cont și să le aplice în activitatea lor de zi cu zi.

„Ordonanța de Urgență nr. 133 din vara anului 2022 a legiferat noi modificări ale Codului fiscal, unele cu aplicabilitate chiar din 2022, altele începând cu 1 ianuarie 2023. Sunt în așteptare norme de aplicare care trebuie să completeze legi care vor intra în vigoare începând cu anul viitor. Sistemul fiscal românesc traversează o perioadă efervescentă, cu schimbări de anvergură, care vor avea impact pe termen lung asupra activității jucătorilor din economia națională, indiferent de sectorul în care funcționează sau de dimensiunea companiei”, conform EY România. 

Care sunt premisele de la care pornesc aprecierile majoritar pozitive privind apariția unor noi taxe în 2023:

  • 27%  dintre companiile respondente au bifat varianta unor plăți mai mari la impozite și taxe, pentru că activitatea companiei și numărul de angajați au crescut.
  • 22% au menționat evoluția inflației ca potențial motiv de creștere a taxelor în 2023.
  • 20% spun că în 2023 taxele vor crește, fiind determinate tocmai de reforma fiscală în curs.

Majoritatea (61%) celor care se așteaptă la o creștere a taxelor pe care le vor avea de plătit în viitorul apropiat consideră că acest lucru se va datora creșterii activității companiilor în care activează sau/și evoluției inflației, ceea ce este interesant la o analiză mai atentă, întrucât reflectă, pe de o parte, o performanță pozitivă - cel puțin nominală - a afacerilor și, pe de altă parte, faptul că impactul inflaționist a devenit un indicator de care se ține seama în planurile de afaceri”, spune Alex Milcev, liderul departamentului de Asistenţă fiscală şi juridică, EY România.

Nevoia de aliniere cu posibile cerințe internaționale nou-introduse, cum ar fi legile emise de UE pe zona fiscală care au fost ori urmează să fie integrate în legislația națională - a fost premisa bifată de 10% dintre respondenți, la egalitate cu evoluția contextului politic și perioada pre-electorală (tot 10%).

Cea mai „completă” variantă, în care toate cele de mai sus vor determina creșteri de taxe și impozite în 2023, a fost bifată de aproape 12% dintre respondenții studiului.

Peste jumătate (53%) dintre companii spun că în acest an, dar și în 2024, creșterile de taxe și impozite sunt inevitabile, iar 33% nu s-au pronunțat. Restul de 14% au considerat că aceste creșteri de taxe sunt evitabile în următorii doi ani.

Pe primul loc, ca alternativă la creșterea de taxe și impozite sau pentru a contracara inevitabilele creșteri din acest an, peste o treime dintre respondenți (35%) au considerat că ar trebui să fie acțiunile de combatere a evaziunii fiscale.

A doua măsură se referă la creșterea gradului de conformare voluntară a contribuabililor, inclusiv prin îmbunătățirea aspectului educațional oferit contribuabililor de către autoritățile fiscale, cu 26% dintre răspunsuri.

23% dintre respondenți consideră îmbunătățirea metodelor și a gradului de colectare ca alternativă la potențialele creșteri de taxe și impozite .

Totodată, 16% spun că utilizarea unor platforme automatizate de raportare, care să ajute în privința declarării și a transparenței fiscale pentru contribuabili poate fi o alternativă la potențiale creșteri de taxe din acest an.

Pentru că a fost deja avansată ideea reintroducerii plafonării contribuțiilor de asigurări sociale (CAS și CASS), eventual revenirea pe modelul anului 2017, la cinci salarii medii pe economie, participanții la studiu au fost invitați să se pronunțe asupra impactului acestei posibile reveniri la plafonul anterior.

Cei mai mulți dintre aceștia (40%) au considerat că activitatea le va fi puțin influențată, peste un sfert dintre respondenți au considerat că impactul va fi mare, dacă se va lua această măsură (26%), niciun fel de impact – peste 16%, foarte puțin (impact mic) – 12%, foarte mult – 6%.

Cele mai importante măsuri pe care autoritățile ar trebui să le aibă în vedere pentru creșterea eficienței sistemului fiscal din România:

  • 28% dintre respondenți menționează  Digitalizarea ANAF și îmbunătățirea nivelului de pregătire a inspectorilor fiscali
  • 23% - Existența unor programe menite să educe contribuabilii în privința obligațiilor fiscale datorate -
  • 23% - Sporirea transparenței autorităților fiscale și a criteriilor de selectare a contribuabililor pentru control
  • 21% - Un timp mai mare pentru implementarea noilor prevederi legale (de ex: SAF-T)

Alte aspecte care ar putea duce la eficientizarea sistemului fiscal, în opinia companiilor care au participat la studiu, au fost, în ordine:

  • înăsprirea legislației;
  • corelarea în timp real a informațiilor altor instituții pentru combaterea evaziunii fiscale;
  • predictibilitatea și stabilitatea prevederilor fiscale;
  • combaterea evaziunii fiscale;
  • colaborarea și îndrumarea contribuabililor.

Studiul a fost derulat în martie 2023. Au fost intervievați manageri C-level, top manageri și owneri de business. Cele mai multe companii care au răspuns provin din domeniile IT/software/internet, imobiliare & construcții, comerț și servicii financiare.

Ca cifră de afaceri, reprezentativitatea a fost majoritar a companiilor cu o cifră de afaceri mai mică de 30 milioane euro (44%), urmată de cele cu o cifră de afaceri de peste 300 milioane euro (24%), cele cu afaceri situate între 30 și 100 milioane euro (22%), ponderea companiilor cu afaceri situate în intervalul 100 - 300 milioane euro fiind de 10%. 

Parallax

Vizualizari
225
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.586
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.91

publishing: 3.1

expertise: 0.07

rating: 1.586

Articole publicate : 891
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri