Redacția StartupCafe.ro

Sponsorizare ONG: Firmele plătitoare de impozit pe profit trebuie să depună și formularul 177

Firma - dreamstime

Modificările fiscale adoptate de Guvern afectează sponsorizarea ONG-urilor începând din 2024. Microîntreprinderile nu mai au facilitatea de a scădea din impozitul pe venit, PFA nu mai pot redirecționa 3,5%, iar în zona firmelor plătitoare de impozit pe profit lucrurile s-au complicat și cu cele două formulare, 107 și 177, potrivit HotNews.ro.

ANAF a venit cu un proiect care prevede completarea și depunerea Formularului 177 “Cerere privind redirecționarea impozitului pe profit” și ”Notificare privind redirecţionarea impozitului pe profit”.

„Formularul 177 se utilizează începând cu redirecționarea impozitului pe profit datorat pentru anul fiscal 2024/anul fiscal modificat care începe în anul 2024, având primul termen de depunere în anul 2025”, conform proiectului instituției.

La începutul anului, consultantul fiscal Adrian Bența spunea într-o analiză că cheltuielile cu bursele private acordate nu mai reduc impozitul pe profit.

Potrivit lui, cheltuielile cu bunuri și servicii acordate către UNICEF se însumează cu cheltuielile de sponsorizare și diminuează impozitul pe profit în cea mai mică dintre 0,75% din cifra de afaceri, fără a depăși 20% din impozitul pe profit. Ambele cheltuieli sunt inițial nedeductibile la calculul impozitului pe profit.

Se păstrează posibilitatea redirecționării sumei reprezentând cheltuieli de sponsorizare sau mecenat până la plafonul maxim prevăzut de lege, dacă plătitorul de impozit pe profit depune formularul de redirecționare.

De asemenea, microîntreprinderile nu mai au facilitatea de a scădea din impozitul pe venit.

„Din anul 2024 nu mai pot sponsoriza astfel încât să aibă facilitatea fiscală de a scădea din impozitul datorat procentul de 20%. O pot face în continuare, dar fără nicio facilitate fiscală”, spune consultantul fiscal Cornel Grama, care a analizat Ordonanța menționată.

Conform OUG, ultimul an fiscal în care sumele reprezentând sponsorizări/burse rămase de reportat se scad din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor este anul fiscal 2023.

Contribuabilii cu activitati independente sau alte tipuri de venituri nu mai pot redirectiona 3,5% din impozitul anual, spune Grama. Potrivit lui, posibilitatea rămâne doar la veniturile din salarii și asimilate salariilor.

Parallax

Vizualizari
4126
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.594
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.92

publishing: 3.11

expertise: 0.08

rating: 1.594

Articole publicate : 835
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri