CZ

Split VAT: Antreprenori și manageri desființează proiectul Guvernului. Biriș: Sunt șocat

Imagine principala
split tva

Managerii și antreprenorii reuniți în Coaliția pentru dezvoltarea României critică proiectul de mecanism propus de Ministerul Finanțelor, de plată defalcată a TVA (Split VAT), considerând că le va face firmelor probleme majore de cash-flow. La rândul său, consultantul fiscal Gabriel Biriș se declară ”șocat” de mecanismul guvernamental, pe care îl critică punct cu punct.

CDR a sesizat Guvernului că propunerea legislativă de introducere a sistemului privind plată defalcată a TVA va genera dificultăți de cash-flow majore pentru contribuabilii onești și blocaje operaționale semnificative pentru toate părțile implicate — trezorerie, instituții de credit și ANAF — și a solicitat consultarea prealabilă a Comisiei Europene și efectuarea unui studiu de impact profund cu privire la costurile și beneficiile aferente tuturor părților implicate. CDR susține fără echivoc lupta împotriva evaziunii fiscale, dar în măsură proporțională și fără a genera povară administrativă suplimentară”, spun cei de la Coaliția pentru Dezvoltarea României, într-un comunicat remis StartupCafe.ro.

Reprezentanții CDR au avut discuții cu ministerele, pe diverse chestiuni legislative cu impact asupra afacerilor:

  • ”În infrastructură, CDR susține prioritar finalizarea în termen a construcțiilor de autostrăzi în execuție sau contractare, penalizarea constructorilor care nu respectă termenele de execuție, mergând până la reziliere, implementarea sistemului inteligent de urmărire și dirijare a traficului, prioritizarea lucrărilor în triunghiul Craiova - Pitești - Râmnicu Vâlcea, pentru a asigura un trafic comercial rapid și în siguranță, și promovarea contractului de tip FIDIC pentru toate lucrările de infrastructură, indiferent de finanțare, pentru a debloca execuția lucrărilor și pentru a atrage constructori puternici în România.
  • Pentru mediul antreprenorial, principala barieră în dezvoltarea afacerilor este deficitul de forță de muncă. CDR susține deschiderea pieței muncii extra-comunitare, dar și programele de repatriere a românilor din diaspora.
  • În domeniul fiscalității, CDR susține cota unică de 16%, un sistem fiscal stabil și predictibil, cumulat cu un rol activ al statului pentru funcția de prevenire și control și modernizarea infrastructurii pentru a crește gradul de conformare voluntară.
  • CDR a solicitat Guvernului explicații tehnice despre cum va proceda cu transferul plății contribuțiilor sociale de la angajator la angajat și a reiterat că susține reducerea costului muncii cu 4,25 procente, așa cu este prevăzut în programul de guvernare.
  • CDR a cerut Guvernului să ia măsuri pentru consolidarea fiscală a impozitului pe profit și TVA și să reintroducă plafonarea pentru CAS și CASS pentru a asigura echitate fiscală persoanelor fizice autorizate și pentru a crește salariile nete, cu efect multiplicator în economii și consum, și implicit în creșterea PIB”.

Coaliția pentru Dezvoltarea României este formată din reprezentanți ai investitorilor români și străini în România și este condusă de un Consiliu Director format din președinții și vicepreședinții a șase asociații de business - Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camera de Comerț Americană în România, (AmCham), Camera de Comerț Franceză în România (CCIFER), Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK), Consiliul Investitorilor Străini (FIC) și Romanian Business Leaders (RBL) –, care coordonează prin rotație activitatea coaliției. În perioada iulie-decembrie 2017, CDR este coordonată de către Dragoș Petrescu, vicepreședinte al Romanian Business Leaders.

VAT SPLIT. Gabriel Biriș: Contribuabilii onești își vor putea folosi banii cu aprobarea ANAF

La rândul său, consultantul fiscal Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor, în anul 2016, în guvernarea Cioloș, se declară șocat de proiectul guvernului pentru instituirea mecansmului Split VAT.

”SUNT SOCAT! Pe site-ul MF au fost puse nota de fundamentare si proiectul de OG privind plata defalcata a TVA” - scrie Biriș pe Facebook.

El a enumerat luni următoarele observații:

  1. Banii contribuabililor onesti blocati in contul de TVA vor putea putea fi folositi de acesta doar cu aprobarea prealabila a ANAF (nu stim in ce consta procedura de aprobare, probabil control documentar). In proiectul de OG insa NU EXISTA TERMEN in care ANAF sa dea aprobarea si nici sanctiune. Pe vorbe la consultari s-a spus ca vor fi 3 zile, dar in text nu apare. Ramanem cu vorbele...
  2. Sanctiunea pentru plata gresita a TVA este de 50% (!!!) din suma. Va rog sa observati ca sanctiunea se aplica si atunci cand atat platitorul cat si beneficiarul declara si isi platesc TVA corect. Doar pentru plata in cont gresit sanctiunea aplicata e 50%... La discutiile avute in MF am cerut sa accepte ca statul sa plateasca si el 50% daca nu da aprobarea in 3 zile. Evident, raspunsul a fost NU...
  3. Vorbim de OG, deci e clar ca guvernul vrea sa scoata chestia asta pana se termina vacanta parlamentara. Dealtfel, la nici o saptamana dupa publicarea pe site, MF a convocat CDS (Comisia de dialog social), ceea ce ma face sa cred ca cel mai tarziu saptamana viitoare ordonanta va fi aprobata si publicata in Monitor. Putem sa mai vorbim de consultari publice, de transparenta, de predictibilitate? Eu zic ca putem cel mult vorbi de aroganta si bataie de joc...
  4. Nu exista nici o referire la testul IMM. Cat costa implementarea contului de TVA companiile romanesti, in special pe cele mici si mijlocii? Nu stim...
  5. Tinand cont de cat de importanta e modificarea asta si pe cat de multa lume afecteaza, nu era oare de preferat ca aceasta norma sa fie discutata si aprobata in Parlament??? De ce draq mai avem Parlament daca Guvernul il sunteaza in felul acesta, prin ordonante? Nu tuna si fulgera PSD impotriva "tehnocratilor" cand am vrut sa introducem niste masuri de normalizare a pietei muncii si de combatere a evaziunii, inclusiv "transparentizarea" off-shorurilor? Ce ti-e si cu standardele astea duble...
  6. Contul de TVA va fi obligatoriu incepand din octombrie. Timp in care TOATE companiile din Romania (cam 300.000) vor trebui sa isi deschida noi conturi (la banci sau Trezorerie) pentru TVA si vor trebui sa isi modifice sistemele informatice pentru a putea tine evidenta cat de cat automatizat... Cele mai afectate vor fi companiile de utilitati si telecom.
  7. Singurii care par a avea de castigat sunt bancile, probabil onor guvernul vrea sa ii ajute sa isi creasca profiturile...

 

Firmele înregistrate în scopuri de TVA vor fi obligate, de la 1 octombrie 2017, să-și deschidă câte un cont pentru plata taxei pe valoare adaugată (TVA), potrivit unui proiect de ordonanță prin care Ministerul Finanțelor vrea să instituie sistemul ”Split VAT” în România. Se prevăd și amenzi pentru cei care încalcă oligațiile de plată a TVA prin acest sistem.

Citește mai multe despre SPLIT VAT:

Parallax

Vizualizari
3734
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri