Claudiu Zamfir

Comisar UE: Lucrăm mai departe la inițiativa privind un salariu minim

Thumbnail

Comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, a afirmat, joi, că, alături de partenerii sociali, continuă lucrul la inițiativa privind un salariu minim european.

„Tebuie să ne asigurăm că toți lucrătorii, inclusiv cei aflați în linia întâi în această criză, au un salariu care să le permită un nivel de trai decent. Prin urmare, împreună cu partenerii sociali, continuăm lucrul la inițiativa privind salariul minim și la consolidarea cadrului de negocieri colective”, a spus Nicolas Schmit într-un discurs cu ocazia Zilei Internaționale a Muncii, care se sărbătorește vineri, 1 mai.

„Trebuie să ne concentrăm pe combaterea șomajului, asigurarea sănătății și a securității în muncă, protejarea celor mai vulnerabili și investițiile în calificările oamenilor pentru un viitor mai ecologic și mai digital. Trebuie să combatem sărăcia în general și sărăcia în rândul copiilor, prin introducerea unei garanții pentru copii”, a mai afirmat comisarul, care este socialist din Luxemburg.

Pe 14 ianuarie 2020, Comisia Europeană a lansat o primă etapă a consultării cu partenerii sociali – firmele și sindicatele – cu privire la „chestiunea salariilor minime echitabile pentru lucrătorii din UE”.

Comisia subliniază că adoptă în prezent „o postură de ascultare”: „vrem să știm dacă partenerii sociali sunt de părere că este necesară acțiunea la nivelul UE și, în caz afirmativ, dacă doresc să o negocieze între ei”.

„Nu va exista un salariu minim universal”, a subliniat, însă, CE.

Orice potențială propunere va reflecta tradițiile naționale, indiferent dacă acestea constau în contracte colective de muncă sau în dispoziții juridice, a menționat executivul Uniunii Europene.

„Unele țări au deja în vigoare sisteme excelente. Comisia dorește să se asigure că toate sistemele sunt adecvate, acoperă suficiente persoane, prevăd o consultare aprofundată a partenerilor sociali și dispun de un mecanism de actualizare corespunzător”, mai spune Bruxelles-ul.

Un viitor salariu minim european ar urma, cel mai probabil, să fie stabilit la nivelul de 60% din salariul mediu net din fiecare stat membru, spunea, în 21 ianuare 2020, un consultant fiscal.

"Anul trecut, fostul vicepreședinte al Comisiei Europene stabilea un cadru de referință de 60% din salariul mediu pentru fiecare stat membru, iar în contextul noii președinții a Comisiei Europene și a declarațiilor noului comisar pentru ocuparea forței de muncă (luxemburghezul Nicolas Schmit, din partea Partidului Socialiștilor Europeni - n.red.), acest lucru pare din ce în ce mai ancorat în angajamentele Comisiei Europene de a opri exodul forței de muncă dinspre est spre vest", a afirmat Claudia Sofianu, partener EY România, citată de Mediafax.

În prezent, de la 1 ianuarie 2020, salariul minim brut pe economie este de 2230 de lei. Astfel, angajatul primește în mână un salariu net de 1346 lei, iar firma suportă în total un salariu întreg de 2.280 de lei.

Dacă s-ar aplica o majorare europeană descrisă de consultantul fiscal, patronii români ar urma să suporte un cost salarial cu 1.057 de lei mai mare decât în prezent. Aceasta ar însemna o creștere substanțială a costului cu salariul minim, pentru firmele românești, de peste 46%.

Parallax

Vizualizari
1525
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri