Denisa Crăciun

OFICIAL Salariul minim brut va crește la 3.700 de lei de la 1 iulie 2024. Se majorează și suma netaxabilă din minimul pe economie

card

De la 1 iulie 2024, salariul minim brut pe țară garantat în plată va crește de la 3.300 de lei la 3.700 de lei, potrivit unei Hotărâri de Guvern ce a fost adoptată joi.

De asemenea, Guvernul a aprobat și OUG care prevede creșterea de 200 la 300 de lei a sumei netaxabile din salariul minim pe economie.

Pentru a putea fi aplicate, ambele acte normative trebuie publicate în Monitorul Oficial. Amintim că anterior scutirea de taxe (impozit pe venit și contribuții sociale) pentru suma de 200 de lei la salariul minim a fost introdusă prin OUG 115/2023.

Începând cu 1 iulie 2024, un angajat plătit cu salariul minim brut, de 3.700 de lei, va avea un salariu net de 2.363 de lei, iar salariul complet (costul total suportat de angajator) ar fi 3.777 de lei.  Angajații vor primi, astfel, în plus 284 de lei pe lună față de nivelul salarial din iunie 2024.

Până acum, salariul minim brut pe țară garantat în plată era de 3.300 de lei, respectiv 2.079 lei net, costul total suportat de angajator fiind de 3.370 de lei.

De majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată și de creșterea sumei neimpozabile vor beneficia peste 1,8 milioane de salariați, respectiv toți angajații care se regăsesc în intervalul de salarizare 3.300 – 3.700 de lei, susține Guvernul.

De asemenea, în ceea ce privește majorarea sumei neimpozabile din salariul minim brut, „aceasta se va aplica în cursul acestui an,începând cu drepturile salariale pentru luna iulie”, mai anunță Executivul.

Cei 300 lei netaxați la salariul minim și plafonul până la care angajatorii pot oferi bonuri de masă, sporuri sau alte beneficii

HotNews.ro a semnalat joi că data trecută când s-a mărit salariul minim brut, plafonul pentru aplicarea netaxării celor 200 de lei a fost majorat la 4.000 lei. Este vorba despre plafonul până la care angajatorii pot oferi bonuri de masă, sporuri sau alte beneficii.

Acum, în lipsa majorării acestui plafon, angajatorii vor trebui să crească salariile și să plătească mai multe taxe angajaților care nu se vor mai încadra astfel în plafonul de 300 de lei netaxați din salariul minim.

Întrebat ce efecte vor fi pentru angajatori și salariați, ținând cont de această situație, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a declarat că „aceste prevederi se aplică de la 1 iulie, ceea ce oferă un răgaz acestui dialog și unor eventuale ajustări”, conform HotNews.ro.

El a mai declarat că „se vor face probabil pe fiecare firmă calcule și se va aplica probabil scenariul care va fi mutual avantajos, atât pentru angajat cât și pentru angajator”, a spus acesta.

Salariul minim în construcții, agricultură și industria alimentară

Amintim că separat, angajații din sectoarele construcțiilor, agriculturii și industriei alimentare au salariu minim brut diferit de salariul minim pe țară, așa cum am mai scris pe StartupCafe.ro. Începând cu 1 noiembrie 2023, aceste salarii minime sunt:

  • 3.436 de lei lunar pentru activitățile din sectorul agricol și industria alimentară, nivel aplicabil exclusiv domeniilor de activitate prevăzute la art. 60 pct. 7 din Codul fiscal. La acest nivel, salariul minim net (în mână) este de 2.396 lei, iar salariul complet este de 3.513 lei.

  • 4.582 lei lunar pentru activitățile de construcții prevăzute expres la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal. La acest nivel, salariul minim net (în mână) este de 3.196 lei, iar salariul complet este de 4.685 lei.

Angajații din aceste sectoare beneficiau de o serie întreagă de facilități fiscale, care s-au mai redus de la 1 noiembrie 2023. 

Parallax

Vizualizari
9568
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri