CZ

Salarii 2018: Cele două moduri de compensare a brutului și remunerațiile IT-iștilor (studiu)

Thumbnail

Firmele din România care vor opera mutarea contribuțiilor de la angajator la angat, de la 1 ianuarie 2018, ar putea face compensarea brutului în două modalități, astfel încât salariații să nu rămână cu salariile nete scăzute, se arată într-un studiu realizat de o societate de consultanță în resurse umane, în rândul unor companii din România. Studiul aboredază și situația angajaților din domneiul IT, pentru care se pune problema scăderii salariilor actuale sau creșterii costurilor firmelor.

Răspunde și tu la întrebarea StartupCafe.ro

 

Conform unui comunicat de presă remis luni StartupCafe.ro, agenția de consultanță în resurse umane AIMS International România a distribuit chestionare unui număr de 270 de firme din România, majoritatea cu capital străin sau mixt, după decizia Guvernului de a muta contribuțiile sociale de la angajatori la angajați.

Potrivit studiului, 48% din companiile participante luaseră deja decizia fermă de a compensa în totalitate trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat.

Încă 39% dintre firme au declarat că ”încă nu am luat o decizie, dar e destul de posibil să compensăm”.

În privința soluțiilor de compensare, s-au desprins două modalități avute în vedere de firmele din România:

  • fie prin creșterea salariului de încadrare  cu procentul care reprezintă acoperirea taxelor către stat (care este mai degrabă o măsură ireversibilă, căci este foarte dificil a se scădea ulterior salariul, în caz că se va renunța la această ”revoluție fiscală”). Astfel, circa 32% din companiile participante la sondaj au optat deja pentru creșterea salariului de bază.

 

  • fie prin acordarea unui bonus lunar, care să asigure angajatului același salariu net ca înainte de transferul contribuțiilor. Bonusul este luat în calcul pentru o perioadă scurtă de timp, de câteva luni, până la instaurarea unei stabilități fiscale în România, dacă așa ceva se va întampla. Aproximativ 17% dintre firmele care au răspuns la chstionar s-au exprimat pentru varianta bonusului lunar.

Incertitudini par să se mențină în sectorul IT&C, unde firmele din domeniu s-au plâns anterior, în repetate rânduri, că simpla mutare a contribuțiilor le va crește costurile salariale cu până la 6-7%, având în vedere că programatorii au deja impozit zero pe venit și nu pot astfel să beneficieze de măsura de compensare decisă de Guvern, de scădere a impozitului pe venit de la 16% la 10% pentru toți angajații din economie, pentru a nu scădea salariile în mână.

Astfel, conform studiului invocat de firma de consultanță menționată, 50% dintre firmele din domeniul IT participante la chestionar au răspuns că intenționează să compenseze total pierderea cauzată de mutarea contribuțiilor, prin creșterea salariului brut de bază.

Au fost și unele companii care au menționat că le va fi dificil să suporte această creștere, iar altele au luat decizia de a compensa doar parțial - precizează sursa citată.

Reamintim că Guvernul a adoptat și o ordonanță prin care obligă toate firmele din România să negocieze cu reprezentanții salariaților mutarea contribuțiilor.

Parallax

Vizualizari
12862
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri