Claudiu Zamfir

Protecția Consumatorului va filma la controalele în restaurante, baruri, magazine și alte firme fără acordul patronilor

Thumbnail

Firmele românești vor avea, de la 1 septembrie 2019, un cazier contravențional cu sancțiunile aplicate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), pentru ca societățile care au primit avertisment să fie amendate mai ușor la următoarea neregulă, a informat ANPC, într-un comunicat remis StartupCafe.ro.

ANPC a anunțat, miercuri, o serie de măsuri „menite să îmbunătățească actul de control, să asigure și să întărească abordarea unitară a acestuia la nivel național și să împiedice încălcările repetate ale operatorilor economici”.

În acord cu hotărârile pronunțate de către instanțele de judecată, în cauzele din domeniul protecției consumatorilor, ce au în vedere principiul proporționalității aplicării sancțiunii, conform căruia „dacă operatorul economic a mai fost sanctionat anterior cu avertisment se au in vedere si circumstantele personale ale contravenientului”, sens în care, se poate aplica sancțiunea cu amenda contravențională.

La stabilirea sancțiunii, în cazul în care se constată că pentru aceeași abatere operatorul economic a mai fost sancționat cu avertisment, agentul constatator va avea in vedere cazierul contraventional precum si aplicarea eventualelor sanctiuni contraventionale complementare.

Cazierul contravențional se va implementa începând cu data de 1 septembrie 2019 și va permite identificarea operatorilor economici și a faptelor pentru care s-au aplicat deja sancțiunea avertismentului, astfel încât la o nouă încălcare, aceasta să nu mai fie repetată.

De asemenea, din experiența controalelor de până acum, ANPC crede că probele (foto și video) obținute în aceste situații au fost esențiale în câștigarea unor procese în instanță, în baza proceselor verbale de constatare a contravenției încheiate.

Mai departe, ANPC spune că modifică procedura de control pentru „a se asigura că filmarea și fotografierea în cadrul actului de control devin obligatorii, doar cu informarea comerciantului, și fără a i se solicita acestuia un acord prelabil în vedere preconstituirii de probe”.

ANPC menționează că va lua măsuri pentru ca toate echipele de control să fie dotate cu „echipamente necesare pentru filmare și fotografiere”.

„Măsurile anunțate astăzi se înscriu în abordarea de control unitară la nivel national și în politica de toleranță zero a ANPC față de încălcările legislației de către comercianți, în special în privința celor repetate. Nu mai vrem să ignorăm <<perseverența>> unor comercianți în a produce iar și iar aceleași neplăceri consumatorilor și suntem gata să le arătăm acestora că și Autoritatea este gata să persevereze și să performeze în a le opri orice încercare de încălcare a legii”, a declarant Horia-Miron Constantinescu, președintele ANPC.

Reamintim că în 8 august 2019,  ​premierul Viorica Dăncilă l-a numit în funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor pe Miron-Horia Constantinescu, care până acum a fost șeful Oficiului pentru Protecția Consumatorilor (OPC) Constanța, cunoscut pentru acțiunile sale zgomotoase și televizate, în localurile de pe Litoral.

Parallax

Vizualizari
1400
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri