CZ

Persoanele fizice care desfășoară profesii libere pot răspunde cu bunurile proprii pentru obligațiile fiscale

Thumbnail

Guvernul a publicat în Monitorul Oficial o serie de modificări la Codul de procedură fiscală prin care se reglemenează recuperarea datoriilor fiscale de la persoanele fizice care desfășoară profesii libere, precum și de la alți contribuabili.

Astfel, în Codul de procedură fiscală, la prevederile privind preluarea obligației fiscale, la art. 23 se adaugă alineatul 3:

Persoana fizică care desfășoară o profesie liberă răspunde pentru obligațiile fiscale datorate ca urmare a exercitării profesiei cu bunurile din patrimoniul de afectațiune. Dacă acestea nu sunt suficiente pentru recuperarea creanțelor fiscale, pot fi urmărite și celelalte bunuri ale debitorului. Dispozițiile art. 31, 32 și ale at. 2.324 alin.3 din Codul civil sunt aplicabile”.

Patrimoniul de afectațiune cuprinde partea din patrimoniul persoanei cu care își derulează activitatea.  

Profesiile libere sunt activități desfășurate de profesioniști-persoane fizice cum ar fi: medici, avocați, notari publici, executori judecătorești, experți tehnici și contabili, contabili autorizați, auditori financiari, consultanți fiscali, arhitecți, traducători etc.

Alte modificări vizează identificarea bunurilor imobile ale contribuabililor și valorificarea bunurilor sechestrate:

  • Notarii publici și executorii judecătorești NU vor mai putea refuza să furnizeze ANAF-ului informații. Conform art. 67 din Cod, pot refuza mai departe să furnizeze informații cu privire la datele de care au luat cunoștință în exercitarea activității lor preoții, avocații, consultanții fiscali, auditorii, experții contabili, medicii și psihoterapeuții. Aceste persoane nu pot refuza furnizarea informațiilor cu privire la îndeplinirea obligațiilor prevăzute de legislația fiscală în sarcina lor.

 

  • După înscrierea în cartea funciară a actului autentic notarial, a hotărârii judecătorești sau, după caz, a actului de adjudecare prin care se transferă dreptul de proprietate asupra unui bun imobil, Biroul de cadastru și publicitate imobiliară comunică organului fiscal de la locul sitării bunului imobil o copie a închieierii de intabulare la care se atașează și copia actului de înstrăinare a bunului imobil.

Modificările la Codul de procedură fiscală adaugă ca modalitate de valorificare a bunurilor sechestrate ”vânzarea la licitație, inclusiv prin mijloace electronice”.

De asemenea, firmele pot beneficia de păsuiri la contralele fiscale: ”Controlul fiscal efectuat de organul fiscal central sau local poate consta și în acțiuni de prevenire și conformare”.  

Aceste modificări au fost adoptate de Guvern miercuri, iar joi seara au fost publicate în Monitorul oficial ca Ordonanța 30/2017.

Citește și:

DOCUMENT Se schimbă Codul de procedură fiscală: Răspunderea la insolvență / notarii și executorii să dea informații ANAF / inspecțiile fiscale

Parallax

Vizualizari
2578
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri