Claudiu Zamfir

Antreprenorii IMM se tem că primarii le vor face concurență neloială în mediul privat după decizia din Parlament: Iohannis să nu promulge legea

Thumbnail

Legea recent adoptată de Parlament prin care primarii și vicerprimarii vor putea avea funcții în firme ar putea crea concurență neloială împotriva celorlalte companii din piață, avertizează, vineri, antreprenorii reuniți în Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), care cer președintelui Iohannis să respingă de la promulgare legea.

„Prin acordarea dreptului primarilor şi viceprimarilor de a exercita funcţii în domeniul privat, se creează premisele apariţiei cocurenţei neloiale între compania al cărei angajat este primarul sau viceprimarul, care îşi desfăşoară activitatea în cadrul respectivei unităţii administrativ-teritoriale, şi celelalte societăţi din acelaşi domeniu de activitate” - consideră cea mai mare organizașie patronală a antreprenorilor cu afaceri mici și mijlocii, potrivit unui comunicat remis StartupCafe.ro.

În data de 16.05.2018, Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, a adoptat proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

Pct. 2 al art. I din legea adoptat, prevede:

„Alineatul (3) al articolului 87 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„ (3) Primarii şi viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice şi al creaţiei literar-artistice. Primarii şi viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti pot exercita funcţii în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă cu atribuţiile exercitate ca primari sau viceprimari, primar general sau viceprimari ai municipiului Bucureşti, potrivit legii.”

Antreprenorii IMM consideră că:

  • Este greu de crezut că serviciile cu atribuţii de autorizare, control şi sancţionare din subordinarea primăriei vor fi imparţiale şi obiective în aplicarea legii, atunci când ştiu că trebuie  să aplice, de exemplu, o sancţiune societăţii al cărui angajat este primarul.

 

  • Aceleaşi servicii publice pot fi folosite pentru eliminarea firmelor concurente cu cea primarului, chiar dacă obiectul de activitate nu are nicio legătură directă cu atribuţiile exercitate de acesta.  

În context, CNIPMMR solicită preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea şi să o trimită Parlamentului spre reexaminare, „aceasta nefiind în cocncordanţă cu principiile unei adminstraţii publice locale moderne şi îndreptată spre o susţinere onestă a antreprenoriatului”.

„O funcție de demnitate publică presupune o alegere, nu o cumulare. Prin acordarea dreptului aleşilor locali de a desfăşura activități în sectorul privat se legalizează conflictul de interese. Practic, primarii şi viceprimarii, vor forţa firmele, şi în special IMM-urile locale, care intră în relaţii contractuale cu primăria, să îşi achiziţioneze produsele şi serviciile de la societăţile ale căror angajaţi sunt. CNIPMMR sprijină libera iniţiativă, aplicarea principiilor prevenţiei, dar toate acestea trebuie făcute cu primari şi viceprimari care nu intră în competiţie, la modul personal, cu societăţile din mediul privat”, a declarat președintele Consiliului IMM-urilor, Florin Jianu.

Parallax

Vizualizari
992
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri