Redacția StartupCafe.ro

Premierul Ciolacu: Nu se vor elimina facilitățile fiscale pentru sectorul IT / La construcţii şi la agricultură avem facilităţi la CASS, vom lua o decizie cu actorii din domenii

Joburi în IT

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni că nu a existat nicio discuţie şi nu va exista de scoatere a facilităţilor de la IT şi că este o minciună şi o dezinformare că s-ar fi discutat aşa ceva, potrivit News.ro.

El a precizat că la construcţii şi la agricultură sunt însă facilităţi la CASS, iar în acest caz vor lua „o decizie cu actorii din domenii, pentru că avem un jalon trecut în PNRR, pe care dacă nu îl îndeplinim pierdem bani şi pierdem reforme şi care spune ca treptat până în 2026 să scoatem aceste facilităţi”. 

„Ştim cu toţii că la un moment dat, România a avut un deficit de 9,2%, cel mai mare deficit din UE, el venind după unde deficit de sub 3%, după o datorie externă a României de aproximativ 37%. Toate aceste lucruri s-au întâmplat într-o perioadă foarte scurtă, sub un prim-ministru accidental om de stat în România, sperăm ca astfel de accidente să fie din ce în ce mai rare şi am ajuns la o provocare, România fiind saingurul stat care are un acord în ceea ce priveşte încadrarea în deficit. Anul acesta trebuie să ne încadrăm într-un deficit pe 4,4.0 Există o execuţie bugetară până la jumătatea anului, raportată de Ministerul de Finanţe şi este normal să avem şi o analiză pentru că obiectivul României este de a se încadra în acest deficit, astfel încât dobânzile de refinanţare să nu crească şi faptul că acest acest acord cu Comisia, care poate să influenţelze eventualele fonduri europene adresate României şi cel mai grav, ar afecta implementarea reformelor din PNRR”, a spus Marceln Ciolacu. 

„Am avut deja o primă întâlnire cu ministurl Finanţelor, împreună cu fostul premier Nicolae Ciucă cu fostul ministru al Finanţelor. Nu vom lua nicio decizie până când nu vorbim cu marii actori din fiecare domeniu”, a dat Ciolacu asigurări. 

El a menţionat că în al doilea rând, „nu crede că este oportun să introducă taxe noi, pentru că este un lucru care nu se face când există încă o criză economică”. 

„Scăderea inflaţiei aduce venituri nominale mai mici la bugetul statului. Scăderea inflaţiei va duce la o creştere economică şi o putere de cumpărare a românilor, de aceea venim cu investiţii şi cu scheme de ajutor pe zona eoconomică, astfel încât pentru prima dată în România şi în economia românească, de 30 de ani, acest trend de creştere economică pe investiţii să continue. Acum venim la facilităţile fiscale. Banca Mondială, FMI, Comisia Europeană, prin Raportul de ţară care este anual, ne recomandă de ani de zile să începem să scoatem din facilităţile fiecale fiindcă România devine nesustenabilă prin venituri. Cunosc povestea că trebuie să avem o colectare mai bună. Această colectare mai bună nu poate face dacă nu faci digitalizarea, nu s-a făcut de 32 de ani. S-a declanşat acest proces de digitalizare”, a arătat şeful Executivului. 

Premierul Ciolacu s-a referit la discuţiile din spaţiul public privind eliminarea facilităţilor privind unele domenii în privinţa fiscalizării. 

„IT-ul, nu a existat nicio discuţie şi nu va exista de scoatere a facilităţilor de la IT. Este o minciună şi o dezinformare faptul că cineva a luat în discuţie. IT are o scutoire la impozitul pe venit, nu va exista o discuţie de scoatere a acestei facilităţi la IT şi nici nu a existat”, a spus premierul.

Marcel Ciolacu a menţionat că „la construcţii şi la agricultură, există facilităţi în funcţie de venit, a fost până la 40.000 de lei, e până la 10.000 de lei”.

„Acolo avem facilităţi în ceea ce priveşte impozitul pe venit dar şi CASS. CASS înseamnă sănătate. Vrem să sănătate dar nu încasăm. Nu vom lua o măsură până când nu ne vom aşeza cu actorii principali la masă. Mai mult, avem un jalon trecut în PNRR, pe care dacă nu îl îndeplinim pierdem bani şi pierdem reforme pe care eu mi le asum, nu am nici cea mai mică reţinere, în care spune ca treptat până în 2026 să scoatem aceste facilităţi. Nu ştiu dacă vom scoate facilitatea anul acesta, nu ştiu dacă vom discuta cu constructorii şi agriculturii astfel încât să avem un calendar de îndeplinire a jalonului în 2026, împreună”, a mai explicat Ciolacu. 

Parallax

Vizualizari
1723
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.594
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.92

publishing: 3.11

expertise: 0.08

rating: 1.594

Articole publicate : 826
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri