Alex Mihaileanu

The Plan, aplicatia romaneasca pentru previziuni financiare dedicata startup-urilor

Imagine principala
The Plan, aplicatia romaneasca pentru previziuni financiare dedicata startup-urilor

Idee, buget, planuri de cheltuieli si estimari de costuri, sunt doar
cateva dintre etapele prin care trece un antreprenor inainte de a
deschide o afacere. Insa cum calculezi previziunile financiare pe
urmatorii ani? Aplicatia The Plan, realizata de un consultant si analist
financiar, vine in ajutorul antreprenorilor care vor o unealta completa
de calcule automate, inclusiv taxe, impozite si TVA diferentiate,
pentru a genera previziuni financiare ale afacerii pe viitorii cinci
ani.



Aplicatia The Plan, al carei cost e de 190 lei, a fost creata de Lucian Croitoru, un consultant si analist financiar din Rosiorii de Vede, din nevoia unui instrument de prognoza financiara pentru afacerile la inceput de drum, adaptata la legislatia fiscala actuala, permitand previziuni folosind simultan cote diferite de TVA, in functie de produsul sau serviciul oferit.



Mai exact, aplicatia consta intr-un fisier Excel, cu extensia .xlsm, si functioneaza cu o orice versiune de Microsoft Excel de la cea din 2007 pana in prezent. Insa dincolo de a fi un “cearsaf” cu formule, Lucian Croitoru spune ca fisierul include si diversi algoritmi ce ajuta la efectuarea unor operatiuni ce nu se pot realiza cu ajutorul formulelor sau altor functii ale Excel-ului.



“Aplicatia indeplineste in principal doua roluri: pe de o parte, efectueaza calculele specifice previziunilor financiare pentru planuri de afaceri. Mai exact, pe baza ipotezelor introduse de utilizator, aplicatia calculeaza taxele, contul de profit si pierdere, bilantul si fluxul de numerar previzionat, indicatori de rentabilitate etc. Pe de alta parte, aplicatia are si un rol didactic: prin prisma informatiilor (ipotezelor) cerute, a succesiunii de introducere a acestora, si nu in ultimul rand a tutorialelor video incluse, utilizatorul va invata foarte usor mecanismele financiare din spatele unei afaceri, dar in acelasi timp va fi "fortat" sa se gandeasca la anumite aspecte pe care altfel foarte probabil le-ar fi omis (de exemplu, termenele de plata atat pentru clienti, cat si pentru furnizori, ce au un rol determinant in previzionarea necesarului de fond de rulment, si implicit a fluxului de numerar si a lichiditatii afacerii)”, spune Lucian Croitoru.



Potrivit acestuia, aplicatia este folosita atat de persoane fizice, cat si de antreprenori, dintre care 150 de companii.



“Un utilizator ‘atipic’ este, totusi, Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii (FSPAC) din cadrul Universitatii Babes-Bolyai Cluj-Napoca, ce a cumparat The Plan 2.0 pentru imbunatatirea programului de licenta pentru administratie publica.”, adauga acesta.



“The Plan 2.0 se poate folosi pentru analiza afacerilor de tip startup sau a ideilor de afaceri din orice domeniu de activitate. Informatiile ce trebuie introduse in aplicatie sunt in principal ipotezele utilizatorului (assumptions): ce produse / servicii va oferi afacerea? Care va fi pretul acestora? Care este cantitatea estimata a se vinde anual? Care sunt cheltuielile afacerii (fixe / variabile)? Cati angajati va avea firma si care va fi salariul lor net? la cat se ridica investitia initiala? O finantam din banii proprii sau luam un credit? etc. Mai exista, de asemenea, si ipotezele generale, cum ar fi cota pentru impozitul pe profit, cota (cotele!) TVA, cotele pentru contributiile la asigurarile sociale, etc. ale caror valori sunt date de legislatia in vigoare.”



Ce se intampla insa cu desele schimbari legislative de natura fiscala? Atunci cand aceste schimbari apar, se pot introduce in aplicatie valorile actualizate, indiferent daca e vorba de cota impozitului pe profit sau venit, de cotele conrtibutiilor la asigurarile sociale, de pragurile de trecere de la neplatitor la platitor de TVA etc., iar actualizarea o poate face inclusiv utilizatorul.



“Previziunile au aceeasi acuratete pe care o au ipotezele utilizatorului. Aplicatia nu iti poate spune cat vei vinde in viitor sau la cat ti se vor ridica cheltuielile. Nimeni nu poate sti asta, numai tu ca utilizator poti doar sa estimezi. Aplicatia contine doar mecanismul de calcul, iar rezultatele se determina pe baza ipotezelor introduse. Datoria utilizatorului este sa isi faca bine temele si sa introduca date realiste. Dar aici este partea frumoasa. In urma introducerii unor date initiale, te poti documenta mai bine si poti reveni ulterior pentru ajustarea ipotezelor, ajustandu-se astfel si previziunile. Scopul aplicatiei nu este neaparat de a-ti arata cat va fi profitul tau in viitor. Daca pe baza ipotezelor introduse de tine (incerte), iei decizia sa pornesti afacerea sau, din contra, sa nu o pornesti deoarece si se pare riscanta sau nerentabila, atunci aplicatia si-a indeplinit scopul, pentru ca este, in ultima instanta, un instrument de decizie”, a mai precizat Lucian Croitoru.

Parallax

Vizualizari
1755
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
The plan Una e aplicatia...alta e viata reala. De urmarit in cate cazuri in piata se intampla 1% din ce previzionezi intr-un fisier excel.. :)))

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri