Redactia StartupCafe.ro

Explicația ministrului Finanțelor pentru suprataxarea salariilor part-time: „Persoanele plătite cu două ore nu trăiesc din două ore”. TVA, impozitul la micro, dividende - Ordonanța de modificare a Codului fiscal, adoptată de Guvern

Thumbnail

Guvernul a adoptat vineri ordonanța de modificare a Codului fiscal, cu o serie întreagă de prevederi, printre care suprataxarea salariilor part-time, reîncadrarea microîntreprinderilor la impozitare, creșterea TVA în HoReCa, majorarea impozitului pe divindende.

„Astăzi am adoptat forma finală a Ordonanţei privind modificarea Codului Fiscal, sunt o serie de măsuri care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023 şi câteva măsuri care intră în vigoare de la 1 august 2022 (...) „Nu le-aş numi economii, însă de la 1% şi 2% din PIB (va fi creșterea de venituri la buget prin aceste măsuri)”, a spus vineri ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, citat de News.ro.

Ordonanța se va publica în Monitorul Oficial și apoi va intra în vigoare, o serie întreagă de prevederi având însă aplicări etapizate prin textul actului normativ.

Suprataxarea salariilor part-time

Una dintre modificările fiscale cele mai criticate de mediul de afaceri este taxarea cu CAS a salariilor pe normă parțială care au o valoare sub salariul minim pe economie la valoarea întreagă a salariului minim pe economie.

Dacă un salariat are mai multe contracte part-time, iar cumulul acestora este la nivelul unui salariu minim, atunci se plătesc contribuţiile proporţional cu contractele part-time. Altfel, se plătesc contribuţii la nivelul salariului minim.

„Se limitează munca la negru, pentru că acele persoane care sunt plătite cu două ore, oficial, vă asigur că nu trăiesc din două ore, contravaloarea unui salariu minim. (...) Diferenţa era muncă informală” - a motivat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, decizia Guvernului.

„Eu cred că accentul trebuie pus pe lucrător, din perspectiva aceasta, pentru că oamenii până la urmă muncesc opt ore, mulţi dintre ei în spatele unui contract de două ore. Este o realitate, este un fenomen pe care l-au recunosc şi antreprenorii”, a mai spus el, citat de News.ro.

Alte modificări ale Codului Fiscal decise vineri de Guvern, prin ordonanță:

  1. Microîntreprinderile de consultanță vor trece de la impozit pevenitul micro la impozit pe profit (19%). „Pentru a beneficia de o anumită facilitate, trebuie să îndeplineşti anumte condiţii, dacă nu le îndeplineşti, eşti o companie care devii companie plătitoare pe impozit pe profit, este foarte simplu. Nu închide nimeni pe nimeni, ci te duci în altă zonă fiscală”, a spus ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.
  2. Impozitarea microîntreprinderilor. Plafonul cifrei de afaceri pentru încadrarea firmelor la plata impozitului pe venitul microîntreprinderii (de 1%) va fi de 500.000 de euro, începând de la 1 ianuarie 2023 (în loc de 1 milion euro). De asemenea, se elimină posibilitatea ca firmele fără angajați să se încadreze la impozit pe venitul microîntrerinderii (care este de 3% acum). În plus, se limitarea la 20% veniturile din consultanţă şi management şi se exclud  unele activităţi din obiectul de ativitate al microîntreprinderilor, cum ar fi activităţi din domeniul bancar, asigurări, reasigurări, piaţa de capital şi al domeniului jocurilor de noroc. Microîntreprinderile care nu vor mai îndeplini aceste condiții vor trece la impozit pe profit, de 16%.
  3. Eliminarea facilității impozitului specific HoReCa. Firmele din sectorul HoReCa, plătitoare de impozit specific acestui domeniu, vor trece fie la impozit pe profit (16%), fie la impozit pe venitul microîntreprinderii (1%), cu termen 1 ianuarie 2023. Ele pot opta între cele două tipuri de impozitare.
  4. Crește TVA pe HoReCa și cola. Cota de TVA crește de la de 5% la 9% la serviciile de restaurant, cazare şi catering, de la 1 august 2022. De asemenea TVA la băuturile dulci, cum sunt cola și alte astfel de răcoritpare,  crește de la 9% la 19%.
  5. Creșterea taxării la jocurile de noroc: „Eu cred că prin echilibrarea între taxele pe operatori şi taxarea sau impozitarea veniturilor câştigate de oameni, lucrurile au devenit rezonabile. După cum ştiţi, la început discutam doar de impozitele pe veniturile sau pe câştigurile realizate de cetăţeni (jucători).  Acum am venit cu o formulă echilibrată, astfel încât solidaritatea, din perspectiva acestui fenomen, să vină şi din partea operatorilor”.
  6. Scutirea de impozit pe profitul reinvestit. Se extinderea facilitatea de scutire a firmelor de impozit pe profitul reinvestit.
  7. Impozitul pe dividende crește de la 5% la 8%.
  8. Taxarea PFA. Se ajustează plafonul privind veniturile din activităţi independente, PFA, întreprinderi individuale, familiale la norma de venit, reducerea fiind de la 100.000 de euro la 25.000 de euro.
  9. Taxarea beneficiilor acordate de firme salariaților. Se limitează beneficiile impozitate favorabil la 33% faţă de salariul aflat în plată.
  10. Deduceri la impozit pentru salariații cu copii. „Am ridicat plafonul pentru care salariaţii din România beneficiază de deduceri, la 4.450 de lei, pentru cei care au persoane în întreţinere, şi am introdus deduceri suplimentare pentru cei care sunt tineri până la 26 de ani, sau pentru familiile care au câte un copil sau doi sau trei în întreţinere, în funcţie de numărul de copii fiind o deducere suplimentară de 100 de lei per copil”.

Acestea nu sunt toate modificările, vom vedea în Monitorul Oficial ordonanța finală. 

Parallax

Vizualizari
33538
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.586
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.91

publishing: 3.1

expertise: 0.07

rating: 1.586

Articole publicate : 887
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri