Claudiu Zamfir

Oameni de afaceri: Funcționarii care ne produc pierderi primesc protecție suplimentară prin noul Cod penal

Thumbnail

Funcționarii care cauzează ilegal pierderi unor firme primesc protecție suplimentară prin redefinirea abuzului în serviciu și eliminarea infracțiunii de neglijență în serviciu, prevăzute de modificările la Codul penal, adoptate de majoritatea parlamentară, se plâng antreprenorii membri ai Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Într-un comunicat remis, joi, StartupCafe.ro, AOAR afirmă:

  • Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) susține ferm continuarea acțiunilor care vizează responsabilizarea și profesionalizarea activității funcționarilor publici și a instituțiilor statului.  Exercitarea unui control arbitrar, lipsa de informare corectă, egală și la timp, lipsa de răspundere și protecția excesivă acționează ca factori de distorsionare a pieței concurențiale și pot conduce la cheltuirea frauduloasă a fondurilor publice.  

 

  • AOAR susține necesitatea unei justiții profesioniste și integre, care să judece faptele, actele și probele cu maximă celeritate, în special în cazul proceselor cu caracter economic, situații în care deciziile justiției au consecințe majore pentru funcționarea societăților comerciale autohtone.  

 

  • Modificarea Codului Penal îngrijorează mediul de afaceri prin protecția suplimentară asigurată funcționarilor din administrația centrală și locală, care pot acționa discreționar, producând pierderi companiilor prin neîndeplinirea obligațiilor legale sau chiar prin întocmirea de dosare penale în scop de intimidare sau de eliminare a acestora de pe piața internă.  

 

  • AOAR cere clarificarea modului în care cele circa 20% din companiile care au câștigat în instanțele de judecată procesele intentate urmare a unor controale finalizate cu acte/sancțiuni financiare sau chiar dosare penale vor mai avea posibilitatea de a acționa împotriva funcționarilor publici care au desfășurat o acțiune voit nelegală, în defavoarea evidentă a antreprenorilor.

 

  • Rapoarte internaționale, cum este cel publicat anual de Banca Mondială, relevă dominanța activității birocratice, arbitrare, care diminuează semnificativ atractivitatea investițiilor autohtone sau străine în România.  Amendarea prevederilor specifice din Codul Penal cu privire la abuzul în serviciu, prin  protejarea excesivă a funcționarilor care refuză sau întârzie nejustificat numeroasele avize/permise/autorizații necesare realizării unor investiții, "aranjarea" unor achiziții publice s.a. creează premisele neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase a responsabilităților legale.

 

  • AOAR își exprimă preocuparea legată de implicațiile neevaluate ale relațiilor dintre mediul de afaceri și instituțiile statului, susținând necesitatea unei definiții juridice clare și normative pentru „abuzul în serviciu”, eliminând posibilitatea folosirii abuzive a acestei forme de sancționare, așa cum a rezultat din numărul important de achitări pronunțate de judecători, dar menținând responsabilizarea funcționarului public.

 

  • Un mediu economic normal trebuie să se poată baza pe legi clare si stabile, pe funcționari publici responsabili si competenți și pe un sistem de justiție profesionist, neinfluențabil și hotărât.

Parallax

Vizualizari
960
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Vic
C
Toate grupurile astea de oameni de afaceri , nu fac decât sa se plângă . Da o greva fiscală sa paralizați mizeria asta de guvern format din analfabeți când faceți ?

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri