Denisa Crăciun

Nicoleta Cîrciumaru, vicepreședinte ANAF, noul președinte interimar al instituției

Thumbnail

Nicoleta Cîrciumaru, vicepreședinte ANAF, a fost numită în funcția de președinte interimar al instituției, potrivit unui comunicat de presă transmis, marți, de Ministerul Finanțelor.

„Astăzi s-au luat deciziile necesare pentru ca lucrurile să intre în normalitate. Am propus Prim-ministrului numirea în funcția de președinte interimar al ANAF a doamnei Nicoleta Cîrciumaru și încetarea mandatului președintelui ANV, alături de numirea unui nou președinte”, a spus Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Amintim că luni, liberalul Lucian Heiuș și-a anunțat demisia din funcția de președinte al Naționale de Administrare Fiscală, exprimându-și regretul că nu poate „duce până la capăt procesul de modernizare al ANAF”.

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, a spus, marți, că “eficientizarea colectării taxelor și recuperarea întârzierilor sunt strict necesare pentru consolidarea bugetară”.

El susține că „pentru primele 5 luni ale anului 2023, contribuabilii au declarat impozite și taxe în valoare de 159,3 miliarde lei, în contextul în care programarea bugetară estima încasări de doar 156,9 miliarde lei. Așadar, contribuabilii români au declarat cã au de platã cu 2,4 miliarde lei mai mult decât am estimat în programare”. 

Sumele încasate efectiv de ANAF au fost cu 8,9 miliarde lei mai mici față de program

„Sumele încasate efectiv de ANAF au fost însă cu 8,9 miliarde lei mai mici față de program și cu 11,3 miliarde lei mai mici față de ce s-a declarat”, a spus ministrul Finanțelor, completând că:

  • „Acești bani erau și sunt imperios necesari României, nu numai pentru procesul de consolidare bugetară, dar mai ales pentru a asigura resursele necesare realizării investițiilor și acordării stimulentelor economice și sociale angajate prin buget și, în egalã mãsurã, pentru a gãsi soluții suplimentare în vederea compensării erodării puterii de cumpãrare suferite de cetățenii și companiile românești. 
  • Salut deciziile și declarațiile de astăzi ale Prim-ministrului Nicolae Ciucă. Eficiența sistemului de colectare trebuie sã crească pentru că oamenii așteaptă de la noi resursele necesare implementãrii unor politici publice care sã contribuie la creșterea calitãții vieții lor.
  • În acest context, îi urez succes noului președinte al ANAF care are misiunea de a recupera întârzierile și de a asigura o colectare eficientă, însoțitã de măsuri concrete de combatere a evaziunii fiscale și a fraudei”.

 

Parallax

Vizualizari
648
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri