Claudiu Zamfir

Noi modificări prin OUG: 200 lei fără taxe la salariu, automatele de cafea, creșa, amenzile rutiere

Thumbnail

Guvernul urmează să adopte noi modificări fiscale pe final de an 2022, inclusiv cu impact pentru firmele private, printr-un proiect de ordonanță de urgență emis, marți, de Ministerul Finanțelor.

Pentru firme, noul proiect de ordonanță-trenuleț (cum sunt poreclite aceste acte normative care aduc modificări într-un lung șir de domenii) prevede, printre altele:

1. Amenzile de circulație NU mai cresc

Guvernul a tot majorat salariul minim și urmează să-l crească și în 2023, dar amenzile de circulație rămân pe loc. Noul proiecte de OUG prevede că în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2023 un punct-amendă este 145 lei, ca și în prezent.

În mod normal, 1 punct-amendă este 10% din salariul minim brut, care este de 2550 de lei acum și ar urma să crească la 3000 de lei de la 1 ianuarie 2023.

2. Majorarea voluntară a salariului cu 200 lei fără taxe

Prin proiectul de OUG de marți, guvernul urmează să ofere și în 2023 facilutatea fiscală prin care firmele au posibilitatea să ofere angajațioor o creștere cu 200 de lei la salariul minim, iar statul să scutească această sumă de impozit și contribuție.

Din 2023, însă, creșterea voluntară se va aplica pentru angajații cu salariu minim (care va crește) și cu venituri asimilate salariilor  până la un plafon de 4.000 de lei brut.

Proiectul de OUG prevede:

În cazul salariaților care desfăşoară activitate în baza contractului individual de muncă, încadrați cu normă întreagă, la locul unde se află funcţia de bază, nu se datorează impozit pe venit și nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii suma de 200 lei/lună, reprezentând venituri din salarii şi asimilate salariilor, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:

  • a) nivelul salariului de bază brut lunar stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri şi alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului, în vigoare în luna căreia îi sunt aferente veniturile;
  • b) venitul brut realizat din salarii şi asimilate în baza aceluiași contract individual de muncă, pentru aceeași lună, nu depășește nivelul de 4.000 lei, inclusiv;

Condiția prevăzută nu se consideră a fi îndeplinită dacă, în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență și 31 decembrie 2023, este diminuat nivelul salariului de bază brut lunar stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri şi alte adaosuri.

3. Creșterea salariului minim în construcții

Guvernul a anunțat, săptămâna trecută, că a convenit cu patronatele și sindicatele creșterea salariului minim în firmele de construcții de la 3000 de lei brut la 4000 de lei brut, cu păstrarea facilităților fiscale acordate anterior.

Acum, prin noul proiect de OUG, chiar dacă nu se precizează că salariul minim din construcții se va majora la 4000 de lei brut de la 1 ianuarie 2023, se creează premisele pentru aceasta.

Astfel, se propune revizuirea reglementării privind condiția de acordare a facilității fiscale pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate în sectorul construcții, care vizează modul de raportare la nivelul salariu brut de încadrare pentru 8 ore de muncă/zi, în sensul înlocuirii sintagmei “de minimum 3.000 lei lunar” cu sintagma “stabilit potrivit legii pentru sectorul construcții”.

4. Termenul pentru casele de marcat digitale la automatele de cafea

Guvernul a impus în comerț înlocuirea caselor de marcat analogice cu aparate digitale, care să fie conectate șa serverele ANAF. Au fost ocolite însă automatele de cafea, de sandvișuri și alte produse. An după an, guvernul a tot prelungit termenul de instituire a obligației fiscalizării digitale în cazul acestor automate.

Și acum Guvernul va mai prelungi cu un an, până la 31 decembrie 2023, termenul până la care operatorii de automate vor trebui să se conformeze obligației de a atașa și case de marcat digitale. Deocamdată, producătorii nu au nici prototipurile pentru acestea, potrivit Ministerului Finanțelor.

5. Plata grădiniței prin firmă

Încă din 2020, statul a introdus o facilitate fiscală prin care firmele puteau să ofere angajaților sume de până la 1500 de lei pentru ca oamenii să plătească grădinița sau creșa unde își duceau copiii. Apoi, firmele își puteau deduce din impozit aceste cheltuieli. Facilitatea a fost însă suspendată de guvern succesiv.

Și acum, prin noua ordonanță-trenuleț guvernanții urmează să mai suspende o dată, până la finalul anului 2023, această facilitate fiscală pentru cheltuielile cu educaţia timpurie. Motivul invocat de Ministerul Finanțelor: „subzistă inadvertenţe şi lacune nesoluţionate ce nu permit aplicarea, precum şi implicaţii bugetare semnificative, pentru a se putea da eficienţă reglementării şi preîntâmpina afectarea în mod negativ a bugetului de stat”.

 

Parallax

Vizualizari
8728
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri