Claudiu Zamfir

Guvernul permite firmelor românești să mai aducă 25.000 de lucrători din afara UE, în anul 2021

Thumbnail

Guvernul va permite în anul 2021 firmelor din România să-și aducă un contingent total maxim de 25.000 de lucrători din afara Uniunii Europene, potrivit unei hotărâri publicate joi, 31 decembrie 2020, în Monitorul Oficial.

Inițial, Ministerul Muncii propusese un contingent maxim de 30.000 de lucrători din state terțe, pe anul 2021, dar în final Guvernul a aprobat 25.000.

Thumbnail

În perioada ianuarie-august 2020, numărul total de locuri de muncă vacante din economia României era de 267.106, în scădere cu 20,9% față de aceeași perioadă a anului 2019.

Din totalul locurilor de muncă vacante, înregistrate în baza de date a Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă, în perioada ianuarie-august 2020, un număr de 54.408 locuri de muncă au fost declarate de către angajatori în mod repetat că nu s-au putut ocupa.

Astfel, Guvernul consideră că, în pofida crizei economice COVID-19, în urma căreia o serie de lucrători români și-au pierdut joburile, „deficitul de forță de muncă care se înregistrează în România se poate vedea și din numărul de solicitări din partea angajatorilor care doresc sp angajeze cetățeni străini din afara UE”.

Conform OUG 25/2014 (art. 7, alin. 2, lit. a), firmele din România pot să angajeze lucrători din afara UE numai dacă acești angajatori au depus diligențe pentru ocuparea locului de muncă vacant de către un cetățean român, de către un cetățean al altui stat membru UE sau al Spațiului Economic European, de către un cetățean al Elveției sau de către un străin titular al dreptului de ședere pe termen lung pe teritorul României.

De asemenea, firmele au nevoie de un aviz favorabil pentru încadrarea în muncă a lucrătorilor din afara UE, de la Inspectoratul General pentru Imigrări. Pentru acest aviz, firmele trebuie să aibă o adeverință cu privire la forța de muncă disponibilă pentru locul de muncă vacant, eliberată cu cel mult 60 de zile anterior depunerii cererii pentru avizul IGI.

Această adeverință se obșine de la Agenția județeană de ocupare a forței de muncă de care aparține firma.

În perioada ianuarie-august 2020, un număr de 4.135 de firme din Romînia au cerut adeverințe de la agențiile de ocupare, pentru un total de 49.200 de locuri de muncă vacante. În aceeași perioadă a anului 2019, au fost 57.046 de locuri de muncă vacante pentru care s-au cerut adeverințe.

Principalele domenii pentru care s-au cerut adeverințe în ianuarie-augusrt 2020 sunt:

Thumbnail

 

Parallax

Vizualizari
1669
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri