Claudiu Zamfir

Lege: Sute de mii de firme, scutite de birocrația cu declarația de beneficiar real la ONRC

Thumbnail

Sute de mii de firme private din România, care au ca patroni sau asociați doar persoane fizice, vor fi scutite de obligația birocratică de a depune decarația anuală privind beneficiarul real la Registrul Comerțului, potrivit unei legi aprobate de Parlament, pentru modificarea Legii 129/2019, privind prevenirea și combaterea splării banilor.

În prezent, Legea 129/2019, privind prevenirea și combaterea splării banilor (art. 56), a introdus o obligație pentru antreprenorii români, de a depune la Registrul Comerțului o declaraţie privind beneficiarul real al persoanei juridice în vederea înregistrării în Registrul beneficiarilor reali al societăţilor, în 3 cazuri:

  • 1. la înmatriculare. Printre celelalte înscrisuri solicitate de lege, la înmatriculare, se va depune și declarația privind beneficiarul real, dată de către reprezentantul legal, în forma prevăzută de Legea nr. 129/2019.    
  • 2.    anual. Declaraţia anuală se depune la oficiul registrului comerţului în care este înmatriculată persoana juridică în termen de 15 zile de la aprobarea situaţiilor financiare anuale.
  • 3.    ori de câte ori intervine o modificare. În termen de 15 zile de la data la care a intervenit o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real.

Noua lege adoptată miercuri de Camera Deputaților ca for decizional, prevede că „ sunt exceptate de la obligația depunerii declarației persoanele juridice constituite doar din asociați persoane fizice, atunci când aceștia sunt singurii beneficiari reali”.

„Dacă intervine o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real, declaraţia se depune în termen de 15 zile de la data la care aceasta a intervenit”

„În cazul persoanelor exceptate, în lipsa depunerii declarației privind beneficiarul real, Oficiul Național al Registrului Comerțului este obligat să completeze din oficiu Registrul beneficiarilor reali ai societăților pe baza documentelor care însoțesc cererea de înmatriculare, sau pe baza evidențelor deținute în cazul societăților deja înmatriculate” - mai prevede noua Lege.

Parlamentarii care au depus propunerea de lege spun că astfel vor fi exceptate de la procedura birocratică menționată 942.003 de firme dintr-un total de 978.245 de firme, adică 98%.

Pentru a se putea aplica, legea are nevoie să fie promulgată de președintele Iohannis și publicată în Monitorul Oficial.

Între timp, în anul 2020, Guvernul a prorogat obligația depunerii acestei declarații privind beneficiarul real până la 1 noiembrie.

Parallax

Vizualizari
21303
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri