Claudiu Zamfir

Patroni IMM, către Guvern: Trimiteți ANAF la cei incorecți, dar nu introduceți pedepse cu închisoarea pentru neplata contribuțiilor!

Thumbnail

Antreprenorii cu afaceri mici și mijlocii reuniți în cea mai mare organizație de patroni IMM cer Guvernului să renunțe la proiectul de ordonanță de urgență prin care vrea să reintroducă pedepsele cu închisarea de la 1 la 6 ani pentru angajatorii care nu plătesc statului contrbuiile sociale pentru veniturile angajaților. Patronii IMM cer, în schimb, întărirea controalelor fiscale la firmele incorecte și mai ales la companiile de stat care sunt în topul restanțierilor.

În conformitate cu proiectul de ordonanță de urgență în cauză, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 6 ani nereținerea sau neîncasarea, reţinerea şi neplata ori, după caz, încasarea şi neplata, în tot sau în parte, cu intenţie, în cel mult 30 zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege, a impozitelor şi contribuţiilor prevăzute în anexa la prezenta lege.

Consiliul Național al Întrprinderilor Private Mici și Mijlocii (CNIPMMR) nu susţine adoptarea proiectului de ordonanță de urgență şi introducerea răspunderii penale pentru nereţinerea şi neplata celor 32 de taxe şi impozite, având în vedere că, potrivit datelor pulicate de ANAF, pondere obligatiilor fiscale restante ale primilor 100 debitori în total obligații fiscale restante ale primilor 500 debitori este de 79,18%” - spune organizația de patroni IMM.

Ce mai spun patronii din cadrul CNIPMMR:

  • Soluţia pentru recuperarea acestor datorii este dată de întărirea capacităţii ANAF de a controla şi recupera datorile restante, în paralel cu o eficientizare a managementului companiilor de stat.
  • CNIPMMR consideră că lista cu cele 32 de taxe şi impozite, include taxe care nu au de-a face cu contribuţiile sociale, cu drepturile la pensie, asigurări de sănătate ale angajaţilor, lărgeşte nejustificat sfera faptelor pentru care contribualii sunt pasibili de închisoare, ajungându-se la o interpretare extensivă a noţiunii de “contribuţii sociale” în detrimentul întreprinzătorilor.
  • Guvernul mută întreagă presiune a reţinerii şi plăţii impozitelor şi taxelor pe plătitor, organele de inspecţie fiscală având o sarcină mult mai facilă în controlul acestuia. Cel care are obligaţia reţinerii şi plăţii taxelor şi impozitelor devine un prestator de servicii cu titlu gratuit pentru stat, efectuând servicii fiscale – reţineri şi plăți- care nu sunt pentru veniturile sale, ci pentru veniturile unui terţ, în lipsa oricărei facilităţi fiscale din partea statului, sub ameninţarea legii penale.

De asemenea, Consiliul IMM-urilor a publicat rezultatele unui chestionar online în rândul firmelor , în care arată că 94% dintre patronii respondenți se opun proiectului de ordonanță de urgență prin care Guvernul vrea să reincrimineze penal fapta administratorillor de firme care nu plătesc statului contribuțiile și impozitele cu reținere la sursă.

De asemenea, aproape 3 sferturi dintre respondenți au spus că au avut dificultăți în a reține și plăti la timp controbuțiile și impozitele cu reținere la sursă, din diverse motive, printre care plăți întârziate din partea unor clienți, credite etc.

Furnizorii/prestatorii din contractele de achiziţie publică, în special IMM-uri, pot fi puși în situația de a nu avea lichiditățile necesare pentru plata obligațiilor la bugetele de asigurări sociale, în condițiile efectuării de plăţii întârziate, cu încălcarea termenului de 30 de zile prevăzut de Legea nr. 73/2013, admistratorii de IMM-uri fiind pasibili de răspundere penală, în condițiile în care neplata la timp a prestaţiilor efectuate în contractele de achiziţie publică din partea autorităţilor contractante nu este infracţiune, ci sunt aplicate penalităţi de întârziere” - spune CNIPMMR.

 

Neplata contributiilor by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
1734
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri