Claudiu Zamfir

Scutire de taxe pentru micii cultivatori de lavandă, propusă în Parlament

Thumbnail

Persoanele care se ocupă de cultivarea lavandei, o afacere destul de populară în domeniul produselor naturiste, ar urma să beneficieze de scutire de impozit pe venit, în cazul exploatațiilor mici.

Printr-o propunere de lege depusă la Parlament, persoanele care cultivă levănțică pe suprafețe de până la 2 hectare vor putea beneficia de scutire de impozit pe venitul astfel obținut.

Inițiativa legislativă semnată de 4 parlamentari ai puterii (PSD și ALDE) propune introducerea cultivării lavandei pe suprafețe de maximum 2 ha pe lista veniturilor neimpozabile, de la art. 105 al Codului fiscal, pe care se regăsesc în prezent cerealele, cartoful (pân la 2 ha), tutunul, via (până la 1 ha) și altele.

De asemenea, pentru suprafețe mai mari decât cele prevăzute pentru a fi scutite de impozit, pentru aceste categorii de culturi se plătește impozit pe norme de venit pentru activități agricole.

Conform Codului fiscal, normele de venit se stabilesc pe hectar și se propun de către entitățile mandatate de Ministerul Agriculturii, pe baza metodologiei stabilite prin hotărâre a Guvernului. Normele de venit se aprobă și se publică de către direcțiile generale regionale ale finanțelor publice, până cel târziu la data de 15 februarie a anului pentru care se aplică aceste norme de venit.

Pentru anul trecut, normele de venit pentru activități agricole peste plafoanele de scutire de impozit se regăsesc pe site-ul ANAF, AICI.
 
Inițiatorii propunerii de modificare a Codului fiscal spun că prin textul lor legislativ ar urma să se elimine discriminarea la care sunt supuși cultivatorii de lavandă, care sunt obligați să-și țină contabilitatea.

„Această plantă medicinală și aromatică nefiind cuprinsă în declarația 221 și neavând norma de venit stabilită prin lege, cultivatorul trebuie să se încadreze în prevederile art. 104 din Legea 227/2015, adică pentru 2 ha de levănțică trebuie să țină contabilitate” - își motivează parlamentarii propunerea de lege.

Pentru ca producătrii de levănțică se beneficieze de aceste facilități fiscale este nevoie ca propunerea de lege să treacă de Senat și de Camera Deputaților, să fie promulgată de președinte și publicată în Monitorul Oficial.

Proiect Lege -levantica by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
2428
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri