CZ

Oficial: Guvernul s-a sucit, nu a mai eliminat impozitul pe dividende

Thumbnail

Guvernul a publicat, joi, în Monitorul Oficial ordonanța de modificare a Codului fiscal prin care se majorează taxarea carburanților, dar din actul normativ lipsesc facilitățile fiscale promise antreprenorilor, fermierilor și medicilor în proiectul inițial. Ordonanța care se va aplica mai departe se referă, printre altele, și la impozitarea veniturilor obținute în România din activități independente plătite din străinătate.  

Din ordonanța 25/2017, pentru modificarea și completarea Codului fiscal, lispesc 4 facilități fiscale care erau prevăzute în proiectul de ordonanță publicat de Ministerul Finanțelor în 7 august:

  • Impozitul pe dividende, de 5% în prezent, ar fi trebuit să se elimine de la 1 ianuarie 2018.

 

  • Impozitarea medicilor. Proiectul inițial mai prevedea și scutirea de la plata impozitului pe venit, începând cu data de 1 ianuarie 2018, pentru:

- veniturile din salarii și asimilate salariilor precum și din activități independente obținute din exercitarea profesiei de medic, în condițiile Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată;
- veniturile realizate de persoanele fizice din dividende distribuite începând cu data de 1 ianuarie 2018.

  • Impozitele pentru fermieri. O altă facilitate fiscală propusă în proiectul de ordonanță, dar la care Guvernul a renunțat în ordonanța publicată în Monitorul Oficial, prevedea că de la 1 ianuarie 2018 proprietarii de terenuri ar fi urmat să fie scutiți de impozite locale pe pământurile agricole lucrate. În schimb, pentru terenurile agricole nelucrate timp de 2 ani consecutiv, consiliul local ar fi putut majora impozitul pe teren cu până la 100 lei/ha, începând cu al treilea an.

 

  • Guvernul a renunțat și la o prevedere potrivit căreia urma să fie eliminat impozitul local pe mijloacele de transport pentru mijloacele de transport agricole de tipul tractoarelor, utilajelor agricole și altor mijloace de transport agricole, utilizate efectiv în domeniul agricol, deținute de către persoanele fizice autorizate care obțin venituri din activitatea agricolă, precum și de către persoanele juridice care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii:

- au prevăzut în statut, ca obiect de activitate, “agricultură”;
- au înregistrate în evidenţa contabilă, pentru anul fiscal respectiv, venituri si cheltuieli venituri și cheltuieli din această activitate.

Aceste facilități fiscale la care Guvernul a renunțat, prin ordonanța aprobată și publicată în Monitorul Oficial, fuseseră promise și în programul de guvernare PSD-ALDE.

În schimb, ordonața 25/2017, publicată joi în Monitorul Oficial, modifică mai departe Codul fiscal, prin prevederi cum ar fi:

  • Se majorează accizele la motorină și benzină cu 32 de bani pe litru, în două etape, e la 15 septembrie și 1 octombrie 2017.
  • Veniturile obținute din activități independente desfășurate în România, potrivit legii, cu excepția drepturilor de proprietate intelectuală, se consideră ca fiind venituri obținute din România, indiferent dacă sunt primite din România sau din străinătate.
  • Veniturile din drepturi de proprietate intelectuală sunt considerate ca fiind obținute din Româia numai dacă sunt primite de la un plătitor de venit din România sau de la un nerezident rin intermediul unui sediu permanent al acestuia stabilit în România.

Citește și:

LISTA Noi modificări fiscale pentru firme, fermieri, medici

Parallax

Vizualizari
7445
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri