Claudiu Zamfir

Noul impozit 2019 pe Bitcoin, Ethereum și alte monede virtuale, în România

Thumbnail

Statul a introdus în România, în anul 2019, un impozit, definit expres, pe vânzarea monedelor virtuale, cum sunt Bitcoin și Ethereum, prin modificarea Codului fiscal.

Vorbim despre Legea nr 30/2019, adoptată de parlamentari în decembrie 2018 și promulgată de președintele țării în 10 ianuarie 2019. Prin această lege se aprobă și se modifică Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr.25/2018, fiind astfel făcute mai multe schimbări în Codul fiscal.

Cu aceste modificări, în vigoare din 20 ianuarie 2019, Codul fiscal s-a modificat astfel:

  • La Art. 114, alin 2), La lista de venituri din alte surse se adaugă:

m) venituri din transferul de monedă virtuală.
 

  •  La art. 116, alin. 2) se adaugă lit. c), reieșind că:  

Impozitul pe venit datorat se calculează de către contribuabil, pe baza declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice prin aplicarea cotei de 10% asupra câştigului din transferul de monedă virtuală.

Câștigul din transferul de monedă virtuală se determină ca diferenţă pozitivă între preţul de vânzare şi preţul de achiziţie, inclusiv costurile directe aferente tranzacţiei.

Câştigul sub nivelul a 200 lei/tranzacţie NU se impozitează, cu condiţia ca totalul câştigurilor într-un an fiscal să nu depăşească nivelul de 600 lei.

Legea 30/2019 by Claudiu on Scribd

Prețul Bitcoin, Ethereum, Ripple - ianuarie 2019

Până acum, veniturile din tranzacțiile de criptomonede erau încadrate în categoria venituri din alte surse, dar Parlamentul a dorit să le menționeze expres.

Modificarea a fost cerută de ANAF, dar și de anumiți oameni de afaceri.

Fiscul urmăreșete „îmbunătățirea conformării fiscale în domeniul taxării veniturilor obținute din transferul monedelor virtuale prin reducerea incertitudinii şi clarificarea acestuia din punct de vedere al taxării” - mai spun parlamentarii.

Potrivit unor date oficiale, pentru perioada 2016-2017, în România, au fost estimate venituri totale de circa 90 milioane euro (405 milioane lei). Cea mai mare parte a acestor venituri din cripto a fost obţinută de persoane fizice.

Dacă ar fi colectat în întregime, statul ar fi obținut de la utilizatori  un impozit pe venit de aproximativ 14,3 milioane euro (64,8 milioane lei).      

În anul 2018 au fost estimate venituri totale din tranzacții cripto de circa 72.000.000 euro (330 milioane lei), valoare căreia îi corespunde un impozit pe venit de aproximativ 33 milioane lei.

Thumbnail
Sursa: Coinbase.com

Prețul unui Bitcoin era, miercuri, în jurul a 3500 de dolari, după ce în decembrie 2018 coborâse sub 3.200 de dolari, conform Coinbase. În urmă cu un an, pre vremea asta, Bitcoin era la circa 12.000 de dolari.

Ethereum avea miercuri o valoare în jurul a 117 dolari, în scădere puternică față de acum un an când era cotat la circa 1150 de dolari.

Ripple (XRP), o altă criptomonedă populară, era cotată miercuri în jurul a 32 de cenți, în scădere puternică față de nivelul de acum un, când era la 1 dolar și 30 de cenți.

În România, Banca Națională, dar și la nivel european, Autoritatea  Bancară Europeană nu recunosc criptomonedele ca fiind monede și avertizează asupra riscurilor asociate speculațiilor.

„Banca Națională a României monitorizează evoluția acestor scheme de monedă virtuală din perspectiva unor potențiale riscuri asupra sistemului financiar”, spunea BNR, anul trecut.

Parallax

Vizualizari
15240
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Gherlan
Alex
Graficul de pe final si preturile n-au nici o legatura cu realitatea. Nu mai luati cu copy/paste texte cu grafice si texte vechi de un an.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri