Claudiu Zamfir

Ghid de raportare ESG pentru companiile românești, oferit gratuit de Bursa București. Descarcă documentul PDF

Thumbnail

Companiile românești au la dispoziție gratuit un ghid de raportare ESG (politici de mediu, sustenabilitate și guvernanță), lansat luni de Bursa de Valori București, în colaborare cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Documentul PDF acoperă mai ales măsurile Uniunii Europene în materie de reglementare, precum Directiva privind raportarea  nefinanciară (NFRD), Directiva privind raportarea sustenabilității corporative (CSRD), Regulamentul privind publicarea de informații privind finanțarea sustenabilă (SFRD) și Regulamentul privind taxonomia.

În plus, în acest raport se discută despre Grupul operativ pentru prezentarea informațiilor financiare aferente schimbărilor climatice (TCFD) și despre alte standarde și cadre de raportare în materie de sustenabilitate utilizate la nivel global.

Ghidul a fost elaborat pentru a susține firmele listate la BVB, însă și companiile nelistate pe nicio bursă îl pot considera a util, acestea fiind încurajate să îl folosească pentru a atenua și a soluționa în mod eficace problemele în materie de ESG.

Descarcă de AICI Ghidul Bursei de Valori București privind raportarea ESG, ediția 2022.

Ce înseamnă ESG

ESG (politici de mediu, sustenabilitate și guvernanță) se referă la o serie amplă de factori de mediu, sociali și de guvernanță care pot fi utilizați pentru a evalua modul în care societățile gestionează performanța și impactul lor sub aspectul sustenabilităţii - se arată în ghidul BVB.

Acești factori pot fi evaluați fie din interior spre exterior (modul în care operațiunile societății afectează anumite aspecte legate de ESG), fie din exterior spre interior (modul în care anumite aspecte ESG afectează societatea).

Cine intră în domeniul de raportare ESG

Directiva de raportare non-financiară (NFRD - Directiva 2014/95/UE) este cel mai important act legislativ și unicul care a introdus obligații de raportare în ceea ce privește sustenabilitatea pentru anumite companii mari din UE - se arată în Ghidul BVB.

NFRD impune societăților care intră sub incidența sa să publice o declarație nefinanciară anuală care să cuprindă
informații privind aspecte de mediu, sociale și legate de angajați, respectarea drepturilor omului, combaterea corupției și darea de mită.

Cerința de raportare NFRD revine entităților mari, listate la bursă, care  au mai mult de 500 de angajați și care îndeplinesc cel puțin 1 din 2 criterii financiare:

  • active totale >20 milioane EUR
  • sau cifra de afaceri netă >40 milioane EUR.

În plus, Comisia Europeană a adoptat, în aprilie 2021, o propunere de directivă privind raportarea sustenabilității corporative (CSRD), care nu a intrat încă în vigoare. După ce va fi aprobată de Consiliul UE și Parlamentul Europeană, CSRD va modifica NFRD aflată acum în vigoare.

  • Aceasta va introduce cerințe de raportare pentru toate companiile mari, care îndeplinesc cel puțin 2 din 3 criterii: >250 de angajați, active totale >43 milioane EUR sau cifra de afaceri >50 milioane EUR).
  • Viitoarele cerințe vor fi valabile și pentru toate societățile cu valori mobiliare listate la bursă de pe piețele reglementate din UE (cu excepția microîntreprinderilor).

 

Ghid Privind Raportarea ESG by claus_44 on Scribd

Parallax

Vizualizari
1355
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri