Claudiu Zamfir

Scurt Ghid ANAF de vânzare-cumpărare a mașinilor SH. Se anunță razii Antifraudă

Thumbnail

O afacere bună care s-a dezvoltat în rândul românilor este aducerea în țară a unor mașini rulate din Germania sau alte țări vest-europene, recondiționarea în România și revânzarea lor la prețuri mai bune aici. „Prețul mic al unei mașini la mâna a doua poate ascunde mai mult decât probleme tehnice”, atrage atenția Direcția Generală Antifraudă Fiscală  a ANAF, într-un scurt ghid privind tranzacțiile auto.

Referitor la ofertele de vânzare a autovehiculelor de ocazie neînmatriculate, care provin din alte state ale Uniunii Europene, Antifrauda recomandă cumpărătorului evitarea plății în numerar, pentru a nu fi implicat într-o înșelăciune.

De asemenea, cumpărătorul ar trebui:

  • 1.        să solicite toate documentele care atestă transferul dreptului de proprietate asupra autoturismului;
  • 2.        să verifice dacă prețul inițial de pe factura de achiziție din statul membru de origine este mai mic decât prețul final solicitat de vânzător. Dacă TVA (Mwst/WATT/BTW/IVA) de pe factura inițială este 0, prețul de pe factura emisă de firma românească revânzătoare trebuie să includă TVA (19%), cu excepția precizării direct pe factură* a aplicării regimului de TVA la marja de profit;
  • 3.        să se asigure că firma vânzătoare are cod românesc de identificare fiscală, dacă se emite factură fiscală pentru un autoturism vândut de pe teritoriul României (parc auto, târg, website-uri de anunțuri etc).

În cazurile de fraudă cu TVA, trebuie știut că proprietarii unor autoturisme cumpărate cu evitarea plății TVA vor furniza instituției, care instrumentează dosarul fraudei, explicații detaliate atât despre tranzacție, cât și despre gradul de cunoaștere al situației, conform jurisprudenței legislației europene în materie.

În următoarea perioadă, ANAF va intensifica controalele asupra transporturilor de autovehicule second-hand și vor fi verificate în amănunt toate documentele de proveniență.

„Orice neconformitate va atrage reținerea autovehiculelor și chiar confiscarea acestora de către inspectorii DGAF, până la soluționarea cazului. De asemenea, vor fi verificate tranzacțiile aferente în numerar, conform prevederilor Legii nr. 70/2016 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar”, avertizează Antifrauda ANAF.

Parallax

Vizualizari
2500
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Andrei
Preda
Pai ori ie inselaciune ori ievaziune ?

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri