Denisa Crăciun

Fraudă la TVA de 15 milioane EUR în domeniul vânzărilor de mașini second-hand

anaf

Un grup de firme care a tranzacționat mașini din spațiul intracomunitar, în cuantum total de peste 80 milioane EUR, fără a plăti taxele datorate bugetului de stat cu titlu de TVA, a produs astfel un prejudiciu de peste 15 milioane EUR, potrivit ANAF.

Schema de fraudare implică „un grup de societăți coordonate de către aceleași persoane, care activează în domeniul comerțului cu autoturisme second hand achiziționate din spațiul intracomunitar (inclusiv autoturisme de lux), grupare constituită cu scopul vadit de a se sustrage de la înregistrarea, declararea și achitarea obligațiilor fiscale aferente activității desfășurate, avand ca efect direct prejudicierea bugetului de stat prin neplata taxei pe valoarea adaugata (TVA)”, informează Fiscul.

Mecanismul de fraudă utilizat de această grupare încalcă regimul actual de impozitare a schimburilor intracomunitare, ce presupune ca regulă taxarea schimburilor intracomunitare de bunuri efectuate între persoane impozabile în statul membru UE de destinație. 

Astfel, operatorul economic din țara de origine facturează fără TVA întrucât efectuează o livrare intracomunitară, iar operatorul economic din țara de destinație va aplica regimul taxării inverse pentru această operațiune, pentru că efectuează o achiziție intracomunitară, mai arată ANAF. În continuare, vor fi sesizate organele de urmărire penală.

Parallax

Vizualizari
620
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri