Claudiu Zamfir
Ministerul Finanțelor a scos, luni seara, în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență pentru amânarea termenului de depunere a formularului 600, pentru declararea veniturilor persoanelor care au avut activități pe cont propriu în 2017, pentru plata contribuțiilor sociale la pensii și sănătate pe anul 2018.
Proiectul prevede ca noul termen de depunere a declarației 600 să fie 1 martie 2018, în loc de 31 ianuarie, cum este în prezent.
”Articol unic – Termenul prevăzut la art.148 alin.(3) și art.170 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, se prorogă până la 1 martie 2018” - prevede proiectul de ordonanță de urgență.
Ministerul spune că propune această prorogare de termen „în scopul evitării riscului neconformării, motivat de faptul că pentru anumite categorii de contribuabili care au obligația să completeze și să depună, până la data de 31 ianuarie 2018 formularul 600”.
De asemenea, MFP spune că ia astfel „în considerare faptul că aceste situaţii aduc atingere interesului public general şi constituie un motiv de urgenţă deosebită şi extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată”.
„Este necesară prorogarea termenului până la care contribuabilii persoane fizice trebuie să-și îndeplinească obligațiile declarative în vederea stabilirii contribuțiilor sociale obligatorii, respectiv contribuția de asigurări sociale și de asigurări sociale de sănătate” - conchide MFP, în nota de fundamentare.
Ordonanța de urgență cuprinde doar această măsură de prorogare cu o lună practic a termenului actual de depunere a formularului 600, ca articol unic, nu și alte măsuri.
Amânarea a fost anunțată public de șeful PSD, Liviu Dragnea, care a avut luni o discuție cu ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa.
Așa cum a arătat StartupCafe.ro, într-un reportaj cu camera ascunsă la ghișee ANAF din București, confuzia privind formularul 600 domnește și în rândurile funcționarilor care trebuie să aplice legea.
Reamintim că guvernul PSD-ALDE, cu același Ionuț Mișa ministru de Finanțe, a adoptat în noiembrie 2017 OUG 79/2017, prin care s-au introdus modificări la Codul fiscal, care au determinat obligativitatea depunerii formularului 600 de către o serie de persoane cu venituri pe cont propriu, într-un termen foarte scurt.
Proiectul de OUG ar urma să fie adoptat de viitorul Guvern Dăncilă pe 31 ianuarie 2018, în ziua în care expiră termenul în vigoare în acest moment, în condițiile în care cabinetul interimar Fifor nu poate adopta ordonanțe de urgență.
ProiectOUGformular600 by Claudiu on Scribd
Aproximativ 210.000 de pesoane fizice autorizate (PFA) și alte persoane fizice care obțin venituri din activități independente au obligația să depună, până la 31 ianuarie 2018, formularul 600, pentru contribuțiile sociale, a precizat, miercurea trecută, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), care a dat asigurări că are capacitatea de procesare astfel încât să nu apară aglomerație la ghișee.
Formularul 600, reprezentând “Declarația privind venitul asupra căruia se datorează contribuția de asigurări sociale și cu privire la încadrarea veniturilor realizate în plafonul minim pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate”, este prevăzut prin O.P.A.N.A.F. nr. 4140/2017 elaborat în baza O.U.G. nr. 79/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial nr. 885 din 10 noiembrie 2017.
Potrivit ANAF, de la 1 ianuarie 2018, în cazul contribuabililor persoane fizice, care în anul fiscal precedent au obținut venituri din activități independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse, CAS și CASS se datorează astfel:
- CAS se datorează doar de către persoanele care au realizat venituri lunare din activități independente, cumulate din toate sursele în anul fiscal precedent, peste nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie a anului de impunere (pentru anul fiscal 2018 salariul minim brut este de 1.900 lei);
- CASS se datorează doar de către persoanele care au realizat venituri în anul fiscal precedent, din activități independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse, cumulate din toate sursele, cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară (22.800 lei pentru anul fiscal 2018).
Începând cu 1 ianuarie 2018, indiferent de numărul activităților desfășurate și de nivelul venitului realizat, când acesta este cel puțin egal cu plafonul minim, CAS (25%) se datorează la un venit ales cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară (1.900 lei în anul 2018), iar CASS (10%) se datorează la salariul de bază minim brut pe țară.
Formularul 600 se depune doar de către persoanele care realizează venituri cel puțin egale cu plafoanele minime menționate. Persoanele fizice care obțin venituri sub plafon nu au obligația depunerii declarației, dar pot opta pentru depunerea acesteia în vederea asigurării în sistemele sociale.