Claudiu Zamfir

Câte firme mici și mijlocii românești exportă în Japonia. Noi oportunități

Thumbnail

Și firmele mici și mijlocii românești vor putea profita de un acord Uniunea Europeană - Japonia, care a intrat în vigoare vineri, 1 februarie 2019.

Acordul de parteneriat economic (APE) între UE și Japonia intră în vigoare la 1 februarie 2019. Întreprinderile și consumatorii din întreaga Europă și din Japonia pot profita acum de cea mai mare zonă de comerț deschis din lume - a anunțat Comisia Europeană într-un comunicat remis StartupCafe.ro.

Potrvit acesteia, în România sunt 271 de firme care exportă în Japonia, din care 66% (circa 90) sunt IMM-uri. 21.628 de locuri de muncă sunt susținute de exporturile românești în Japonia.

Noul acord va pune la dispoziția consumatorilor o ofertă mai largă și prețuri mai mici și va proteja produsele europene în Japonia și invers.

De asemenea, firmele europene vor putea economisi 1 miliard de euro pe an, prin eliminarea unor tarife, taxe și proceduri birocratice la exportul în japonia, conform estimărilor CE.

În ceea ce privește exporturile de produse agricole din UE, acordul, în special:

  • va elimina taxele vamale aplicate de Japonia pentru multe brânzeturi, precum Gouda și Cheddar (care sunt în prezent de 29,8 %), precum și pentru exporturile de vin (actualmente de 15 %, în medie);
  • va permite UE să își sporească în mod substanțial exporturile de carne de vită către Japonia, în timp ce pentru carnea de porc vor exista schimburi comerciale scutite de taxe vamale la exportul de carne prelucrată, precum și schimburi comerciale scutite aproape complet de taxe vamale pentru carnea proaspătă;
  • va asigura protecția în Japonia a peste 200 de produse agricole europene de înaltă calitate, care beneficiază de așa-numitele indicații geografice (IG), precum și protecția unei selecții de IG japoneze în UE.

De asemenea, acordul asigură deschiderea piețelor de servicii, în special serviciile financiare, comerțul electronic, telecomunicațiile și transporturile.

În plus, acordul:

  • facilitează întreprinderilor din UE accesul la marile piețe de achiziții publice din 54 de orașe mari din Japonia și elimină obstacolele din calea achizițiilor publice în sectorul feroviar, important din punct de vedere economic, la nivel național;
  • abordează anumite puncte sensibile ale UE, de exemplu pe cele din industria autovehiculelor, prin prevederea unor perioade de tranziție de 7 ani înainte de eliminarea taxelor vamale.

Începând cu 1 februarie, o mare parte a unui alt acord – Acordul de parteneriat strategic dintre Uniunea Europeană și Japonia – se va aplica, de asemenea, cu titlu provizoriu.

Acest acord, care a fost semnat în luna iulie a anului trecut împreună cu Acordul de parteneriat economic, este primul acord-cadru bilateral încheiat vreodată între UE și Japonia și consolidează parteneriatul global prin furnizarea unui cadru cuprinzător pentru o cooperare politică și sectorială consolidată și prin acțiuni comune privind chestiuni de interes comun, inclusiv cu privire la provocările regionale și globale. Acordul va intra în vigoare după ratificarea sa de către toate statele membre ale UE.

Parallax

Vizualizari
3900
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri