Lucrătorii din România au în general salarii mici, ceea ce atrage investițiile în țară, consideră o serie de investitori germani și români reuniți în Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK), care au răspuns la chestionarul de conjunctură al AHK pe anul 2018, privind mediul de afaceri din România.
Principalele răspunsuri ale firmelor germane și române, privind lucrătorii din România:
- Costurile scăzute cu forța de muncă pe piața muncii din România față de celelalte state europene constituie unul din avantajele centrale ale țării. Comparativ cu alte state din regiune companiile germane din România sunt mulţumite respectiv foarte mulţumite (34%) în ce priveşte costurile cu forţa de muncă. Cu un salariu minim garantat de 400 EUR (1.900 RON), România se află printre țările cu un nivel salarial scăzut, ceea ce atrage investitorii.
- Gradul de mulţumire a firmelor față de disponibilitatea forţei de muncă din România a continuat să scadă. Doar 13% din companiile chestionate sunt mulţumite sau foarte mulţumite, pentru 30% situaţia este satisfăcătoare, dar mai mult de jumătate (57%) sunt nemulţumite și foarte nemulțumite. Mai ales în centrul şi vestul ţării companiilor le este tot mai greu să găsească personal corespunzător.
- În timp ce se plâng de lipsa forței de muncă și constată nivelul scăzut la salariilor din România, „o problemă pentru multe companii o constituie creșterea relativ rapidă a salariului minim”. „Reprezentanții companiilor sunt de părere că mediul de afaceri nu este suficient de implicat în această problemă și că ajustările salariale trebuie puse în concordanță cu creșterea productivității”.
- Când vine vorba de productivitate şi motivaţia angajaţilor, România se situează peste media regiunii, totuși evaluarea este mai slabă decât anul trecut: doar 35% din companii sunt mulţumite (2017: 43%) şi 18% se arată nemulţumite (2017: 15%). Productivitatea şi costurile cu forţa de muncă se află încă într-o relație bună, ceea ce determină firmele germane să continue investiţiile.
- Companiile au nevoie de un sistem dual de formare funcțional, deoarece practica din timpul studiilor lipsește de cele mai multe ori. În acest context, din punct de vedere al companiilor germane este deosebit de important ca factorii decizionali din România să depună toate eforturile pentru dezvoltarea unui învăţământ profesional de calitate.
- Referitor la calificarea lucrătorilor români, firmele membre AHK și-au mai îmbunătățit opinia față de anul trecut, dar este încă sub așteptările și cerințele angajatorilor. 39% din cei chestionați sunt mulțumiți de calificarea profesională, respectiv foarte mulţumiţi, ca și în 2017. În schimb, 27% își exprimă nemulțumirea. Restul de 34% sunt satisfăcuți de calificare angajaților. Atât în ce privește calitatea sistemului universitar, cât și cea a sistemului de învățământ profesional companiile sunt mai degrabă nemulțumite.