Redactia StartupCafe.ro

Firmele IT membre ANIS, de acord cu OUG pentru Cloud-ul guvernamental, dar mai vrea îmbunătățiri în Parlament

Thumbnail

Firmele IT membre ale organizației patronale ANIS salută adoptarea ordonanței de urgență pentru cloud-ul guvernamental, dar ar mai vrea unele „îmbunătățiri”  când textul va intra în Parlament.

„Deși textul este mult superior formelor anterioare puse în dezbatere publică, ANIS a identificat câteva arii ce suportă îmbunătățiri în Parlament, printre care menționează zona normelor tranzitorii pe care le considerăm necesare pentru a continua proiectele de digitalizare începute de către autorități și facilitarea accesului autorităților centrale la soluțiile de cloud public. Legea trebuie să transmită un mesaj foarte clar că autoritățile sunt încurajate de îndată să înceapă procesul de transformare digitală, chiar și înainte de finalizarea investițiilor prevăzute de lege, având flexibilitatea de a se adresa sectorului privat și furnizorilor de infrastructuri de cloud globale” - a transmis, luni, într-un comunicat pentru StartupCafe.ro, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS).

Asociația patronală spune că „mizează, în continuare, pe menținerea ritmului actual demonstrat de autorități și în ceea ce ține de normele de implementare, respectiv pe deschiderea acestora în diverse alte situații de îmbunătățire legislativă, astfel încât planurile de digitalizare a mediului public să poată fi realizate cât mai rapid”.

Inițial, asociația românească de firme IT și-a exprimat nemulțumirea față de proiectul de ordonanță de urgență privind Cloud-ul guvernamental, în forma scoasă în dezbatere publică de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizarii, dar acum ANIS „își exprimă aprecierea pentru noua variantă a textului legislativ, ce prezintă multiple îmbunătățiri comparativ cu versiunea supusă consultării”.

Cloud-ul guvernamental are „impact major în procesul de digitalizare a mediului public”, potrivit ANIS.

  • „Ordonanța referitoare la cloud-ul guvernamental setează în premieră pentru România principii importante solicitate de către ANIS și industria de software, precum: cloud first, cloud hibrid pentru cloud-ul guvernamental, guvernanța datelor și marketplace de soluții software.
  • Totodată, legea schimbă paradigma și menționează în mod clar nevoia ca mediul privat să fie consultat la elaborarea normelor de aplicare a legii, cu precădere în elaborarea celor aferente politicii de cloud first”, mai precizează asociația patronală.

„Salutăm autoritățile pentru deschiderea către solicitările noastre și eforturile depuse în crearea unui cadru legislativ funcțional, care oferă șanse egale companiilor private la crearea sistemului de cloud guvernamental. OUG adoptată setează un cadru în care mediul privat nu mai este văzut ca un competitor în fața cloud-ului guvernamental, ci un partener real într-o platformă ce reflectă cu succes premizele digitalizării instituțiilor publice”, a declarat Mihai Matei, Președinte ANIS.

Ce prevede OUG privind Cloud-ul guvernamental

Potrivit Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, proiectul de ordonanță de urgență pentru Cloud-ul guvernamental, în forma finală intrată în Guvern prevedea:

  1. Protejarea drepturilor și libertăților individuale prin dezvoltarea unor aplicații de jurnalizare și notificare a activității de prelucrare a datelor cetățenilor, destinată utilizatorilor finali ai serviciilor publice furnizate de entitățile publice găzduite în Cloud-ul Privat Guvernamental. În mod concret, aceasta înseamnă că orice cetățean va putea vedea ce instituție, când și în ce scop i-a accesat datele. Acest sistem de jurnalizare nu va putea fi șters sau modificat, având în vedere folosirea unor tehnologii de tip blockchain. În ceea ce privește relația cu cetățeanul, datele acestuia vor fi gestionate astfel încât confidențialitatea și viața privată vor fi protejate la modul absolut.
  2. Auditarea sistemului de către Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării cel puțin anual, respectiv de către instituțiile găzduite, la cerere. Activitățile de audit vor viza protecția, calitatea, securitatea și trasabilitatea datelor, în vederea asigurării transparenței utilizării acestora. Rapoartele vor fi publice și vor fi transmise de către instituțiile mandatate, în mod obligatoriu, comisiilor pentru tehnologia informației și comunicațiilor ale Camerei Deputaților și Senatului.
  3. Documentul propus în forma sa finală prevede, în premieră, un catalog de aplicații și soluții IT – marketplace, cu participarea mediului privat, după modelul celor mai bune practici la nivel internațional, inclusiv în Marea Britanie. Din acest “magazin virtual” autoritățile vor putea compara și achiziționa soluții IT de care au nevoie.
  4. Totodată, în urma propunerilor societății civile, s-a introdus implicarea DNSC în asigurarea securității cibernetice. ADR, SRI, STS și DNSC își exercită atribuții clar și expres partajate, doar în limita legilor lor de organizare și funcționare, cu scopul de a asigura integritatea infrastructurii Cloud și a siguranței datelor cetățenilor.
  5. În fine, proiectul de Ordonanță de urgență clarifică regimul proprietății cu privire la echipamentele și soluțiile IT la nivel guvernamental, în sensul respectării drepturilor de proprietate intelectuală și a garantării unui echilibru just între interesul mediului privat și interesul public al statului român.

Ministerul a mai menționat că textul final „NU prevede dreptul unei autorități implicate de a desfășura activități de restrângere a exercițiului unor drepturi și libertăți fundamentale. Orice restrângere a exercițiului unor drepturi și libertăți fundamentale se poate face doar în temeiul legislației aflată deja în vigoare și care nu are nicio legătură cu activitatea Cloud-ului Guvernamental”.

Parallax

Vizualizari
257
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.594
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.92

publishing: 3.11

expertise: 0.08

rating: 1.594

Articole publicate : 851
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri