Redactia StartupCafe.ro
Firmele IT membre ale organizației patronale ANIS salută adoptarea ordonanței de urgență pentru cloud-ul guvernamental, dar ar mai vrea unele „îmbunătățiri” când textul va intra în Parlament.
„Deși textul este mult superior formelor anterioare puse în dezbatere publică, ANIS a identificat câteva arii ce suportă îmbunătățiri în Parlament, printre care menționează zona normelor tranzitorii pe care le considerăm necesare pentru a continua proiectele de digitalizare începute de către autorități și facilitarea accesului autorităților centrale la soluțiile de cloud public. Legea trebuie să transmită un mesaj foarte clar că autoritățile sunt încurajate de îndată să înceapă procesul de transformare digitală, chiar și înainte de finalizarea investițiilor prevăzute de lege, având flexibilitatea de a se adresa sectorului privat și furnizorilor de infrastructuri de cloud globale” - a transmis, luni, într-un comunicat pentru StartupCafe.ro, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS).
Asociația patronală spune că „mizează, în continuare, pe menținerea ritmului actual demonstrat de autorități și în ceea ce ține de normele de implementare, respectiv pe deschiderea acestora în diverse alte situații de îmbunătățire legislativă, astfel încât planurile de digitalizare a mediului public să poată fi realizate cât mai rapid”.
Inițial, asociația românească de firme IT și-a exprimat nemulțumirea față de proiectul de ordonanță de urgență privind Cloud-ul guvernamental, în forma scoasă în dezbatere publică de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizarii, dar acum ANIS „își exprimă aprecierea pentru noua variantă a textului legislativ, ce prezintă multiple îmbunătățiri comparativ cu versiunea supusă consultării”.
Cloud-ul guvernamental are „impact major în procesul de digitalizare a mediului public”, potrivit ANIS.
„Salutăm autoritățile pentru deschiderea către solicitările noastre și eforturile depuse în crearea unui cadru legislativ funcțional, care oferă șanse egale companiilor private la crearea sistemului de cloud guvernamental. OUG adoptată setează un cadru în care mediul privat nu mai este văzut ca un competitor în fața cloud-ului guvernamental, ci un partener real într-o platformă ce reflectă cu succes premizele digitalizării instituțiilor publice”, a declarat Mihai Matei, Președinte ANIS.
Potrivit Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, proiectul de ordonanță de urgență pentru Cloud-ul guvernamental, în forma finală intrată în Guvern prevedea:
Ministerul a mai menționat că textul final „NU prevede dreptul unei autorități implicate de a desfășura activități de restrângere a exercițiului unor drepturi și libertăți fundamentale. Orice restrângere a exercițiului unor drepturi și libertăți fundamentale se poate face doar în temeiul legislației aflată deja în vigoare și care nu are nicio legătură cu activitatea Cloud-ului Guvernamental”.