Claudiu Zamfir

Se propun amenzi mai mari pentru firmele la care se efectuează prea multă muncă suplimentară

Thumbnail

Firmele cu mai multe cazuri în care se încalcă normele privind efectuarea de ore suplimentare de lucru de către angajați ar urma să primească amenzi substanțial mai mari decât în prezent, potrivit unei propuneri de lege depuse la Parlament de către aleși de la putere și din opoziție.

15 parlamentari de la PSD (putere) și USR (opoziție) propun ca firmele în care se încalcă dispozitiilor privind munca suplimentară să fie pedepsite cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 de lei pentru fiecare lucrător găsit în această situație.

Aceasta ar fi o înăsprire considerabilă a actualului Cod al muncii, care prevede amenzi de 1.500 - 3.000 de lei pentru o firmă, indiferent de numărul lucrătorilor la care s-au constatat încălcări ale regelementării privind munca suplimentară.

În prezent, „nu există o corelare a cuantumului amenzilor și numărul de ore suplimentare efectuate, numărul de salariați care au făcut ore suplimentare”, își motivează parlamentarii PSD și USR propunerea de lege, aceștia dorind astfel un efect descurajator asupra firmelor care încalcă sistematic prevederile legale privind orele suplimentare.

În expunerea de motive, inițiatorii modificării Codului muncii atrag atenția asupra fenomenului de burn out, adică de epuizare a lucrătorilor. „Orele suplimentare afectează viața personală și familială a individului prin simplul fapt că reduce timpul petrecut alături de familie” - mai spun parlamentarii.

(Recrutezi? Postează joburile tale pe Startupcafe și fă-le cunoscute către profesionistii care ne citesc.  Secțiunea „Locuri de munca, oferte de lucru”)

Propunerea figurează ca fiind semnată de: Creţu Gabriela - senator PSD; Dircă George-Edward - senator USR; Ilea Vasile - senator PSD; Silistru Doina - senator PSD; Wiener Adrian - senator USR; Bîzgan-Gayral Oana-Mioara - deputat USR; Căciulă Aurel - deputat PSD; Dohotaru Adrian-Octavian - deputat USR; Lazăr Sorin - deputat PSD; Manole Petre-Florin - deputat PSD; Nasra Gabriel-Horia - deputat PSD; Neaţă Eugen - deputat PSD; Oteşanu Daniela - deputat PSD; Păle Dănuţ - deputat PSD; Zainea Cornel - deputat USR.

Pentru a se aplica, propunerea de lege trebuie să treacă de cele două Camere ale Parlamentului, să fie promulgată de președinte să publicată în Monitorul oficial.

Propunere Ore Suplimentare by Claudiu on Scribd

Conform Codului muncii,  durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. Prin excepţie, durata timpului de muncă, ce include şi orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de 4 luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână.

Pentru anumite activităţi sau profesii stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de muncă respectiv, perioade de referinţă mai mari de 4 luni, dar care să nu depăşească 6 luni.

Sub rezerva respectării reglementărilor privind protecţia sănătăţii şi securităţii în muncă a salariaţilor, din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii, contractele colective de muncă pot prevedea derogări de la durata perioadei de referinţă stabilite mai sus , dar pentru perioade de referinţă care în niciun caz să nu depăşească 12 luni.

Pentru anumite sectoare de activitate, unităţi sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durată zilnică a timpului de muncă mai mică sau mai mare de 8 ore. Durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore.

De asemenea, Codul muncii mai prevede că munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal este considerată muncă suplimentară. Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.

La solicitarea angajatorului, salariaţii pot efectua muncă suplimentară, cu respectarea prevederilor mai sus enunțate. Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilită este interzisă, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.

Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia. În aceste condiţii salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru. În perioadele de reducere a activităţii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere plătite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate în următoarele 12 luni.

În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia. Sporul pentru munca suplimentară nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.

Expunere Motive-Ore Suplimentare by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
1913
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri