Claudiu Zamfir

Dragoș Anastasiu: Guvernul ne-a asigurat ferm că va rezolva problema creșterii costurilor salariale cu IT-iștii, dar tehnic nu știm cum

Thumbnail

Antreprenorul român Dragoș Anastasiu, cu afaceri de peste 100 de milioane de euro, a enumerat trei ”zone de impact” în care mutarea contribuțiilor sociale de la angajatori la angajați și celelalte modificări fiscale decise de Guvern vor afecta firmele din România.  

Șeful grupului de afaceri în transport și turism Eurolines, care este și președintele Camerei de Comerț Româno-Germane, a fost întrebat de StartupCafe.ro care crede că vor fi efectele modificărilor de taxe decise recent de Guvern.
 

Anastasiu a spus că ”turbulențele actuale au 3 zone de impact:

  • prima este lipsa de prietenie față de investitorii străini, multinaționale, bănci. Cred că este bazată nu pe cifre, pe lucruri concrete, ci pe o paușalizarea discursului. Adică <<toți>>. Noi nu spunem că nu există eventual probleme acolo, dar se generalizează acest discurs.

 

  • A doua chestiune este legată de viteza schimbării și a implementării. Și faptul că poate nu înțelegem exact toate repercusiunile, nu am văzut studiul de impact. Ne grăbim ca la 1 ianuarie 5 milioane de contracte să fie schimbate indiferent dacă e de bine sau de rău. Dar viteza și modul încare trebuie să o facem nu sunt prietenoase cu mediul de afaceri.

 

  • A treia chestiune - măsurle în sine. Noi ne-am așezat cu guvernul la masă și am cerut să ne calmăm și să vedem fiecare zonă care este afectată, pentru că unii au de câștigat, alții au de pierdut. În prima fază pare că IT-iștii și cei din cercetare au de pierdut. Avem asigurări ferme că problema se va rezolva în sensul în care și netul să rămână la fel ca și costul general total al angajatorului. Și solicităm Guvernului să transpună în practică aceste asigurări. Ar fi păcat să dăm un semnal negativ pentru că l-am mai dat o dată în februarie când au fost eliminate plafoanele de la CAS și CASS.

Întrebat de StartupCafe.ro dacă repreentanții guvernului au explicat cum vor rezolva problema costurilor suplimentare cu specialiștii IT, Anastasiu a recunoscut că nu a aflat din punct de vedere tehnic.

Nu știm tehnic cum se va rezolva. Sunt convins că există căi, creativitatea românească nu are limite. Așteptăm cu încredere, nu putem pleca totdeauna de la premisa că pe partea cealaltă este rea credință. Așteptăm și o să vedem” - a spus omul de afaceri.

Dragoș Anastasiu, cunoscut și pentru profilul său de investitor și mentor pentru startupuri, este totuși optimist în privința viitorului noilor afaceri românești, mai ales în IT.

”Văd această zonă ca fiind un excepțional potențial. Am doi prieteni apropiați, numai ce știu eu, unul ridică un fond de 100 de milioane de euro, altul ridică un fond de 50 de milioane de euro penru startupuri în România, în zona tehnologică în special. Eu am lansat anul trecut Travel Arena, un fond persoal de 150.000 de euro să-i investim în turism, agenții, pensiuni etc. Deci este incredibil ce potențial avem, ce IT-iști buni avem, ce infrastructură de IT avem, cea mai bună din Europa. Dacă avem acel cadru general stabil, liniștit, plin de respect, plin de încredere. Repet, asta e marea mea frustrare, că suntem foarte aproape să-l avem, dar mai ieșim din cadru” - a spus Anastasiu.

Citește și:

Firme de IT: Costurile salariale cu IT-iștii vor crește cu 15% în 2018 față de ianuarie 2017. Măsurile Guvernului ne vor ”afecta grav”

Parallax

Vizualizari
3193
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri