Denisa Crăciun

Declarația Unică 2023: ANAF recomandă structurilor județene să nu aplice amenzi pentru întârzieri la depunerea declarațiilor fiscale

amnistie

ANAF recomandă structurilor sale din teritoriu să aibă în vedere buna credință a contribuabililor în cazurile în care aceștia întârzie cu depunerea declarațiilor fiscale, inclusiv Declarația Unică (formularul 212) privind veniturile PFA, din chirii, dividende, drepturi de autor, crypto, având în vedere „sincopele de funcționare ale portalului ANAF”.

Amintim că joi, 25 mai, este și deadline-ul pentru depunerea Declarației 230 privind redirecționarea unui procent de 3,5% din impozitul pe profit. 

„Dată fiind informarea primită de către Agenția Națională de Administrare Fiscală din partea Centrului Național pentru Informații Financiare aflat în subordinea Ministerului Finanțelor, cu privire la sincopele de funcționare ale portalului ANAF și la imposibilitatea remedierii acestor sincope la timp pentru a sprijini contribuabilii în depunerea declarațiilor fiscale în termenul de 25 mai, conducerea Agenției recomandă structurilor sale executive din teritoriu ca, pentru situațiile de nerespectare a termenului de depunere, să-și manifeste rolul activ și să aibă în vedere prevederile din Codul de procedură fiscală referitoare la buna-credință a contribuabililor, potrivit Art. 7 coroborat cu Art. 12. Ne cerem scuze contribuabililor pentru situația întâmpinată, dar avem încredere că odată cu finalizarea procesului de digitalizare a administrației fiscale, nu vor mai avea loc astfel de sincope”, potrivit unui mesaj transmis de ANAF.

Și miercuri, 24 mai, cu o zi înainte de termenul de depunere a Declarației Unice (și a formularului 230), au fost întreruperi repetate ale serviciului fiscal online al României.

Unii contribuabili care au obligația depunerii Formularului 212 au reacționat pe Facebook la situație, iar Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) a cerut amânarea termenelor de depunere a declarațiilor fiscale ca urmare a disfuncționalităților site-ului ANAF. 

----

Citește și:

Parallax

Vizualizari
1136
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri